1297804500296675

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

Waarom krijgt een hond vlooien?

De vlo is een kleine parasiet die bloed zuigt bij zijn gastheer en vaak veel overlast veroorzaakt. Meestal direct door de vaak pijnlijke beet en de daarop volgende jeuk. Maar soms ook erger doordat de hond of kat zich open krabt of zich zoveel likt dat er hotspots kunnen ontstaan. Ook kunnen vlooien wormen (eieren van de lintworm) overbrengen. Dat is het geval wanneer uw hond of kat een besmette vlo opeet. In de darm kan de lintworm dan uitgroeien.

Vlooien bestrijdenWanneer de vlo zijn gastheer bijt, spuit hij gelijk een beetje speeksel in het wondje. Hierdoor gaat het bloed niet stollen en kan de vlo het bloed opzuigen. Dit speeksel geeft de jeuk en kan ook verdere irritatie geven. Gevolg is dat het dier zichzelf gaat krabben, bijten, schuren en/of likken. Hierdoor kunnen kale plekken ontstaan, maar ook korstjes, pukkels, verdikkingen van de huid, open wonden en in het ergste geval zelfs een natte huidontsteking of hotspot.

Het ene dier is gevoeliger voor een beet van een vlo dan het andere. Zo kan het dus zo zijn dat wanneer je twee honden hebt de ene nauwelijks op de vlooien reageert, terwijl bij de andere één vlo genoeg is om een hotspot te veroorzaken als gevolg van het gaan smetten van de wond.

Sommige dieren hebben last van een vlooienallergie, waarbij er een enorme jeuk ontstaat en zij zich zelfs tot bloedens toe gaan krabben en bijten. Eén vlooienbeet per week is voldoende om de allergie gaande te houden.

Vlooien kun op het hele dier zitten, maar zijn voornamelijk te vinden op de onderrug (kruis), buik en onder de oksels.

 Bloedzuigers!

Vlooien zijn enorme bloedzuigers. Zo kan een vrouwtjes vlo zich volzuigen een daarbij wel 15 keer haar eigen gewicht aan bloed opzuigen.

gratis_download_dossier_vlooienHonden of Kattenvlooien

Vlooien geven bij de hond en de kat de zelfde klachten en symptomen. Toch zijn het niet dezelfde vlooien. Bij de hond is het de hondenvlo, de Ctenocefalides canis en bij de kat de kattenvlo, de Ctenocefaliedes felis. Een hondenvlo geeft de voorkeur aan de hond. Maar wanneer er even geen hond in de buurt is, maar wel een kat of wellicht u zelf, dan zullen zij ook op u of de kat springen en mogelijk proberen bloed te zuigen.

Waarom krijgt een hond vlooien?!

Wanneer u meerdere honden heeft (gehad), zult u waarschijnlijk ook wel eens gemerkt hebben dat de ene hond veel gevoeliger voor vlooien is dan de andere. Waar de ene hond eigenlijk nooit last van vlooien heeft, is de andere direct de pineut, zodra er ook maar één vlo in de buurt is.

Genoemde situaties maken direct duidelijk dat wanneer een dier vlooien heeft, dit niets te maken heeft met de hygiëne. Die is voor beiden immers gelijk, terwijl de een wel last heeft van vlooien en de ander niet.

Nestvlooien?!

Sommige fokkers doen de vlooien bij pups af als nestvlooien. Maar dit zijn dezelfde soort vlooien als bij de volwassen hond. Deze vlooien kunnen bij pups zelfs bloedarmoede veroorzaken, wanneer de vlooien teveel bloed zuigen. Bij pups dienen vlooien dan ook altijd zo snel mogelijk bestreden te worden.

Onderzoek heeft aangetoond dat vlooien de voorkeur geven aan dieren met een verstoord immuunsysteem. Let op: een verstoord immuunsysteem wil niet zeggen dat uw dier ziekte verschijnselen heeft, maar ergens is er iets niet helemaal in de haak. En vlooien merken dat doordat de koolstofdioxide (CO2) die uw hond uitademt, bij een verstoord immuunsysteem, anders is dan bij een gezond dier.

Bij het uitademen wordt een stofje mee uitgeademd dat de vlooien waarnemen. Muggen doen hetzelfde bij de mens. Wanneer iemand altijd de pineut is en lek wordt geprikt door muggen, is dat wel een indicatie dat hij of zij dit stofje uitademt.

Dat wil niet zeggen dat wanneer uw hond vlooien heeft, deze een verstoord immuunsysteem heeft. Want wanneer alleen uw gezonde hond in de buurt is, zal een vlo wel degelijk de kans grijpen om bloed te zuigen en zich voort te planten. Datzelfde geldt voor de muggen bij de mens. Het is net als wanneer u gaat eten. Wanneer u alle keuze heeft bij een buffet bijvoorbeeld, kiest u ook wat u het lekkerste vindt. Maar wanneer er echter alleen droog brood op tafel staat en u heeft trekt, dan zult u dit droge brood waarschijnlijk ook wel opeten.

Van 1 naar 100!

Voor iedere vlo die u ziet, mag u er 90 tot 100 bijtellen! Eén vlo op uw hond of kat betekent namelijk dat u meestal nog zeker 100 larven in de directe omgeving heeft zitten, die zich in de komende tijd kunnen ontpoppen tot jonge vlooien. Dat is ook de reden dat het zo belangrijk is om naast het dier ook de omgeving te behandelen.

Spagaat

Een chemisch vlooienbestrijdingsmiddel bestrijdt de vlooien. Helaas is het echter ook een belasting voor het immuunsysteem van uw huisdier. Een dier met een verzwakt immuunsysteem wordt hierdoor mogelijk nog aantrekkelijker voor vlooien.

Amerikaanse onderzoeken hebben aangetoond dat gebruikte chemische middelen om vlooien en/of teken te bestrijden op termijn beschadigingen van de nieren en kunnen geven. Dit komt meestal pas op latere leeftijd, waardoor het verband met het jaren lange gebruik van chemische antivlooienmiddelen meestal niet in verband wordt gebracht met deze kwalen. Deze negatieve bijwerkingen van deze middelen worden mogelijk versterkt door andere chemische middelen die uw dier in de loop der jaren heeft binnen gekregen door bijvoorbeeld medicijngebruik, ontwormingsmiddelen, en chemische toevoegingen aan de voeding.

Download hier het Dossier “Vlooien” Met alles wat u moet weten over vlooien en vlooienbestrijding.

Comment Section

0 reacties op “Waarom krijgt een hond vlooien?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: