1297804500296675

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

Waarom Eet Mijn Hond Gras?

Waarom Eet Mijn Hond Gras?

Waarom eet een hond gras? Dat is nog nooit wetenschappelijk bewezen. Men veronderstelt echter dat er twee redenen kunnen zijn waarom uw hond gras vreet, te weten:

  1. Grazen en lekker kauwen
  2. Gras naar binnen schrokken en overgeven / braken

Ad 1. Grazen en lekker kauwen

Wanneer een hond rustig gras vreet en hier rustig op kauwt of alleen maar aan knabbelt, dan doet hij dit waarschijnlijk gewoon voor zijn plezier. Vaak wordt dit gras ook niet doorgeslikt.

Ad 2. Gras vreten om over te geven

Wanneer een hond gras naar binnen schrokt zonder er op te kauwen, ziet men ook vaak dat deze hond even later gaat kokhalzen en vervolgens braken. Aangenomen wordt dat de grassprieten in de slokdarm en maag het kokhalzen stimuleren, waarna de maaginhoud er uit wordt gegooid. Aangenomen wordt dat de hond dit doet op het moment dat hij zich niet zo lekker voelt en het idee heeft dat dit komt doordat hij iets verkeerd gegeten heeft. Vaak ziet men ook dat de hond hierna prima te pas is. Probeert uw hond echter te blijven braken of is het geen eenmalige actie, raadpleeg dan uw dierenarts. Uw hond kan bijvoorbeeld last van parasieten hebben of iets verkeerd hebben ingeslikt.

Ad 3. Of toch eigenlijk nie!

Er is nog een derde mogelijke reden die vaak genoemd wordt waarom uw hond gras zou vreten. Men stelt in dat geval dat de hond een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen heeft en instinctief deze probeert aan te vullen. Voor deze aanname is nog minder bewijs dan voor de hiervoor genoemde twee en wordt juist ook weerlegd door het feit dat juist ook goed gevoede honden wel gras kunnen eten, zonder de bedoeling om over te geven. Dus waarschijnlijk gras vreten om van te genieten. In het geval het om aanvullen van tekorten zou gaan, zou de hond juist ook kruidachtige planten moeten gaan eten en dat ziet men eigenlijk nooit.

Pas Op!

Gras vreten is niet geheel zonder gevaar. Op zich is het eten van gras niet het probleem, maar wel de stoffen die er op kunnen zitten. Bijvoorbeeld bespoten gras, of gras dat onlangs nog bemest is. Daarnaast kan uw hond ook een wormenbesmetting via het gras oplopen.

Wanneer uw hond te lange grassprieten vreet, bestaat er ook de kans op verstopping van de darmen. Of blijven deze bij het poepen half in de darmen zitten en zult u even moeten helpen om ze te verwijderen.

Merkt u dat uw hond naast het gras vreten ook klachten of afwijkend gedrag vertoont, ga dan naar de dierenarts. Klachten als blijvende misselijkheid of buikpijn of verschijnselen als veel slikken, veel boeren, winderigheid, borrelde buik, smakken of zelfs diarree.

Stop het gras vreten

Wilt u dat uw hond stopt met gras vreten, leidt hem dan af met een speeltje. Hiermee voorkomt u dat het gras vreten een gewoonte gaat worden.

Is er al spraken van een gewoonte, dan kunt u proberen het patroon te doorbreken door bijvoorbeeld:

  • Uw hond af te leiden tijdens het wandelen.
  • Pas een half uur na het voeren te gaan wandelen.
  • Groente aan het voer toe te voegen. Dit kunnen ook diepvriesgroenten zijn.

Advies

Houd uw hond in de gaten om te zien of het gras vreten vaker voorkomt en of dit ook braken tot gevolg heeft. Gebeurt dit regelmatig, raadpleeg dan eens uw dierenarts. Heeft uw hond er gewoon plezier aan, laat hem rustig gaan, tenzij u het idee heeft dat het gras met wormen besmet kan zijn of dat het gras onlangs bespoten is.

Comment Section

1 reactie op “Waarom Eet Mijn Hond Gras?


Door Theo op 15 augustus 2017

Hallo.
Mijn hond eet wel eens voordat hij gaat poepen. Het lijkt wel of hij het ‘op roept’. Trouwens mij vorige hond deed dit ook al.

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorie├źn heen: