1297804500296675

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

Mijn Hond Slaapt Veel! Slaapt Mijn Hond Niet Teveel?

Mijn Hond Slaapt Veel! Slaapt Mijn Hond Niet Teveel?

Slaap jij misschien gemiddeld 7 of 8 uur per dag, een hond slaapt veel. Gemiddeld wel tussen de 12 tot 15 uur per dag. En de rest van de tijd hoeft hij dan ook nog niet echt actief te zijn, maar kan hij gewoon rusten.

De wolf in het wild moet jagen voor zijn prooi. Dit doen ze pas als ze honger beginnen te krijgen. Als ze een grote prooi vangen, vreten ze zich tonnetje rond. Dat kan omdat de maag van de hond als het ware uit kan zetten. Na het eten gaan ze in rust. Ze rusten net zo lang tot ze weer voeding nodig zijn.

Rust betekent niet hetzelfde als slapen. Want een hond kan ook rusten en toch de boel in de gaten houden. In het wild moet de wolf altijd alert zijn op gevaar. Een paar wolven van de roedel houden dus ook de wacht terwijl de anderen wel kunnen slapen.

Hond Slaapt Veel Omdat Hij Meer Kans Heeft!

De hond bij jouw in de ThuisRoedel hoeft in principe niet bang te zijn voor gevaar. Hij kan dan dus heerlijk gaan slapen. Ook hoeft hij niet te jagen voor zijn eten. Die periode kan hij ook rusten. Natuurlijk zal je met hem spelen en wandelen en dat vindt hij ook fijn als het goed is. Maar jij hebt niet altijd tijd. Dus als er niets te doen is, zal de hond gaan rusten en een deel daarvan ook slapen. De hond slaapt veel omdat hij er de tijd voor heeft.

Puppy’s slapen als ze rusten en als ze wakker zijn, zijn ze actief. Dan gaan ze vaak door tot ze er letterlijk bij neervallen om weer te gaan slapen. Als de hond groter wordt verandert dat patroon. Sommige rassen blijven erg actief, terwijl andere rassen juist minder actief zijn. De afkomst speelt daar een belangrijke rol in.

En op een gegeven moment wordt een hond “senior” zoals dat heet. Dat is niet zoals veel mensen denken vanaf een bepaalde leeftijd. Dat is wanneer je hond zich als een oudere hond gaat gedragen en minder actief wordt.

Afkomst en het Weer spelen ook mee!

Een hond die in het verleden is gefokt en geselecteerd op de jachteigenschappen, zal vaak actiever zijn dan een hond die als boerderijhond is gefokt om rustig de boel te overzien. En een hond uit een heel koud gebied is vaak ook rustiger dan een hond uit een warmer gebied.

De activiteit en rust van je hond hangt ook van het weer af. Op koude dagen of heel warme dagen zal je hond minder actief zijn dan op dagen met een lekkere temperatuur. Voor de meeste honden ergens tussen de plus 10 en plus 20 graden Celsius. De hond slaapt veel meer bij hogere en lagere temperaturen.

En ook het jaargetijde is van invloed. In de winter zijn de dagen minder lang licht. Ook dan zie je dat een hond meer zal slapen dan op de lange zomerse dagen.

Jij kunt het zelf het beste beoordelen of je hond teveel slaapt.

Als jij vindt dat je hond veel slaapt en niet een van voornoemde redenen speelt hierbij een rol, dan kan er wel wat aan de hand zijn. Wanneer een hond zich niet lekker voelt of echt ziek is, gaan ze ook meer rusten en slapen.

Om te beoordelen of jou hond te veel slaapt, moet je zijn normale gedrag vergelijken met wat je nu ziet. Is dat altijd hetzelfde, dan heb je een hond die gewoon veel slaapt. Slaapt je hond nu meer dan anders en je kunt daar niet een reden voor vinden zo als hiervoor genoemd. Kijk dan goed of je wellicht nog andere dingen ziet die er op wijzen dat je hond zich niet lekker voelt of zelfs ziek is. Vertrouw je het niet, raadpleeg dan de dierenarts.

hond slaapt veel met baby

Wist je trouwens dat veel mensen ’s nachts hun hond bij zich in bed laten slapen? Wat vind je daarvan, of doe jij dat ook? Laat het hieronder even weten.

Comment Section

3 reacties op “Mijn Hond Slaapt Veel! Slaapt Mijn Hond Niet Teveel?Door Luna op 23 september 2018

Ik leg altijd een dekentje voor hem neer waar hij op kan slapen in bed. Heb net een artikel gelezen waarin staat dat honden ook vaak beter en dieper slapen wanneer ze samen met iemand slapen, dus blijkbaar is het ook wel goed voor ze 🙂
Ik vroeg me al of of ze zoveel sliep uit verveling maar ze slaapt haar hele leven al zo lang en blijkbaar doen veel honden dat 😉


Door Angelique op 27 juni 2019

Mijn hondje slaapt met zijn eigen mandje op mijn bed, gezellig toch

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: