1297804500296675

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

Is een bot voor de hond een geschikte snack?

Wanneer je je hond wilt verwennen met iets lekkers, dan zijn daar heel veel verschillende producten voor op de markt. Maar wat is nu een lekkere en verantwoorde snack? Een bot voor de hond of een kluif misschien?

Een bot voor de hond kan zeker een heel fantastische traktatie voor je makker zijn. Ik raad je aan om daarbij wel even op onderstaande punten te letten. Niet ieder bot draagt bij aan de vitaliteit van je hond.

Verse Kluiven

Bij een bot voor de hond heb je de keuze of je voor een vers bot (gehaald bij de slager) of een gedroogd of geperst bot gaat. Helaas zijn er niet veel slagers die nog echt uitbenen en nog mooie kluifbotten hebben. Maar als je die kunt vinden, zal je hond het fantastisch vinden. Meestal zal er ook nog wel een beetje vlees aan zitten of kunnen ze er nog lekker merg uit eten. Kijk wel even of er geen splinters (van het zagen van de botten) of scherpe punten aan het bod of de stukjes vlees zitten. Want die kunnen de maag en of darmen beschadigen.

Een groot bot voor de hond is goed, want daar kan de hond echt op kluiven. Let wel op dat hij niet te veel van het bot ineens op eet, want dan kun je problemen met de stoelgang krijgen omdat de drollen dan gewoon kalkknikkers worden.

Geef bij voorkeur geen botten van gevogelte. Die zijn te klein en geven scherppunten als ze doorgebeten worden. Kook de botten ook niet, want ook dan gaan botten meer splinteren.

Gedroogde botten

Naast verse botten, kun je ook kiezen voor semi-verse botten, of wel gedroogde botten. Deze kluiven zijn bij de dierspeciaalzaak te koop.

Bij gedroogde botten is de herkomst vaak niet te herleiden. Maar als het er wel op staat, ga dan bij voorkeur voor een product uit Nederland of omliggende landen. Daar worden meestal geen chemische producten gebruikt bij de bewerking.

Gerookte botten

Gerookte botten zijn verse botten die gerookt zijn, waardoor ze buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Niets mis mee zou je zo zeggen. Klopt, ware het niet dat bij het roken van chemische stoffen gebruikt worden en die gaan dus ook in het te roken bot zitten. Daarom ben ik geen voorstander van gerookte botten en kluiven.

Botten van Gedroogde huiden

En dan heb je natuurlijk ook nog de kauwbotten op basis van de gedroogde huiden. Ook hier zijn stevige en grote kluiven te koop. En ook hier, kijk naar de herkomst. Want vooral bij het bewerken van huiden wordt nog al eens rotzooi gebruikt.

Mijn voorkeur als Bot voor de hond

Mijn voorkeur als bot voor de hond: Verse botten van het rund en dan bij voorkeur van jonge dieren. Zeker geen botten van een varken.

Plezier voor Mens en Dier!

Bert Tijhoff

P.S. Heeft jouw hond echt een allergie voor rundvlees, kan een runderbot soms problemen geven. Meestal overigens niet, omdat de allergie voortkomt uit een allergie voor het runder eiwit en dat zit juist in het vlees en niet echt in de botten.

 

Comment Section

0 reacties op “Is een bot voor de hond een geschikte snack?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorie├źn heen: