1297804500296675

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

Gluten in hondenvoer? Wordt een hond daar wel blij van?

Gluten in hondenvoer? Wordt een hond daar wel blij van?

Gluten Horen Niet In Vitale Hondenvoeding!

In “Voed De Hond Vitaal en Gezond!” kun je mijn visie op vitale hondenvoeding lezen. Ik noem ook Gluten als stof die niet in Vitaal Hondenvoer hoort te zitten. In dit artikel ga ik dieper in op gluten in hondenvoer en deel ik de schokkende conclusies die ik trok tijds mijn onderzoek naar gluten in hondenvoer.

Gluten in Hondenvoer

Gluten zijn eiwitten die in granen voorkomen. En in veel hondenvoeding worden granen als grondstof gebruikt. Gevolg: Gluten in hondenvoer! Maar is dat erg?

Gluten worden onderverdeeld in 2 groepen: de Glutenines en de Gliadines. Het zijn de gliadines die zich in de darm hecht en schade toebrengt aan de darmflora. Gevolg is dat voedingsstoffen niet meer goed opgenomen kunnen worden en afvalstoffen niet goed meer afgevoerd kunnen worden. Zo doende ontstaan er enerzijds tekorten en anderzijds blijven er afvalstoffen in het lichaam achter. Beide gaan ten koste van de vitaliteit en kunnen leiden tot ernstige klachten en aandoeningen.

De reacties op gluten (gliadines) zijn verschillend. De meest heftige vorm is de glutenallergie, gevolgd door coeliakie. Glutenintolerantie komt veel voor, maar wordt vaak niet herkend. Hierna worden alle drie de reacties nader beschreven.

Glutenallergie

Glutenallergie is een directe heftige reactie op gluten met kans op dodelijke gevolgen! Het immuunsysteem ziet gluten als indringers en treedt direct met alle mogelijke middelen in werking. Het lichaam maakt onder andere antilichamen aan. Deze reactie signaleren wij als een allergische reactie.

Allergische reacties worden veroorzaakt door allergenen. Allergenen zijn eiwitten die het lichaam als indringer ziet en waarbij direct antilichamen worden aangemaakt. Dit gaat gepaard met vaak heftige reacties als bijvoorbeeld diarree, braken, koorts, of heftige reacties van de huid.

Een allergische reactie hoeft niet altijd een reactie te zijn op een nieuw eiwit. Het kan ook een reactie zijn op een eiwit dat al heel lang in de voeding voorkomt. Maar wanneer er eenmaal een allergische reactie op een bepaald allergeen heeft plaats gevonden, zal dit meestal in de toekomst weer gebeuren en ben je dus allergisch voor dit allergeen.

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuun spijsverteringsziekte waarbij de darmwand ernstig wordt aangetast door gliadine uit gluten. De darmvlokken zijn uitstulpingen in de dunnedarm die zorgen voor opname van nutriënten uit de voeding. Deze darmvlokken gaan bij een coeliakiepatiënt verloren wanneer deze gluten eet. Hierdoor wordt de opname van nutriënten bemoeilijkt of voor bepaalde nutriënten zelfs gestopt. Gevolg is dat er tekorten ontstaan.

Bij honden wordt Coeliakie vaak gluten-overgevoeligheid genoemd.

Glutenintolerantie

Glutenintolerantie is net als Coeliakie een aantasting van de darmflora door gliadine uit gluten. Alleen dan in minder heftige mate, waardoor het minder snel of zelfs niet wordt waargenomen. De negatieve effecten op de vitaliteit zijn er echter wel doordat de opname van nutriënten verminderd. Dit kan zich uiten verschillende, soms slechts vage, klachten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat ruim 80% van de mensen in meer of mindere mate last heeft van een glutenintolerantie. Van honden zijn helaas geen percentages bekend. Gezien het feit dat granen niet standaard in het voer van de Wolf voorkomen, zal het mij niet verbazen dat hiervoor hetzelfde percentage geldt.

Doordat de reacties niet heftig en direct zijn, wordt deze intolerantie vaak pas na verloop van tijd zichtbaar en daardoor vaak niet in verband gebracht met de veroorzaker, in dit geval gluten.

De meeste mensen weten dus niet dat zij en/of hun huisdier last van een glutenintolerantie hebben. Deze glutenintolerantie kan zich echter door ontwikkelen in een glutenallergie of coeliakie.

Vragen om problemen

Gluten zitten in graankorrels. Tarwe is het graan met het hoogste percentage aan gluten. In de meeste hondenvoeders is tarwe een belangrijke grondstof en daarmee zitten er dus gluten in hondenvoer! De meeste honden krijgen 2 keer per dag droogvoer gevoerd, waarin granen zitten. Dit in combinatie met het feit dat een groot deel van de dieren een glutenintolerantie heeft is dus vragen op problemen!

Bij een glutenallergie of coeliakie zul je dan ook het voedingspatroon over het algemeen drastisch moeten aanpassen. Feitelijk geldt dit ook voor mensen met een glutenintolerantie. Maar omdat de gevolgen minder heftig zijn en het veranderen van een levensstijl lastig, blijven zij vaak tocht producten met gluten gebruiken.

Symptomen van Glutenintolerantie

De symptomen van een glutenintolerantie zijn niet specifiek en kunnen ook het gevolg zijn van andere oorzaken. Het feit dat gluten een belangrijk onderdeel van de meeste hondenvoeders uit maakt en bij het schrappen van deze gluten uit het voer de meeste klachten verdwijnen, doet vermoeden dat onderstaande ongemakken waarschijnlijk het gevolg van een glutenintolerantie zullen zijn. Of dat zij door de glutenintolerantie worden verergerd.

Voorkomende klachten bij een glutenintolerantie?

  • last van buikpijn en buikkrampen
  • diarree
  • vermoeidheid
  • huidproblemen
  • jeuk
  • gewichtsverlies
  • diarree
  • of juist verstopping

Tekorten als gevolg van glutenintolerantie

Doordat bij een glutenintolerantie de darmflora niet meer goed kan functioneren wordt de opname van belangrijke nutriënten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen bemoeilijkt of zelfs geheel gestopt. Gevolg daarvan is dat er tekorten aan deze belangrijke stoffen gaan ontstaan. Genoemde klachten zijn vaak het gevolg van een tekort aan belangrijke nutriënten.

Wanneer een glutenintolerantie geconstateerd is, is het dan ook belangrijk om naast het schrappen van gluten uit de voeding, ook deze tekorten weer aan te vullen. Het gebruik van goede voedingssupplementen kunnen daarbij een goede dienst verlenen.

Soms is het verteringsstelsel dusdanig ernstig aangetast en ontstoken, dat er tijdelijk Prednison wordt voorgeschreven.

Vaststellen van glutenintolerantie

De dierenarts kan glutenintolerantie of coeliakie vaststellen middels onderzoek. Je kunt dit echter zelf ook een test doen.

Voertest om effect gluten in hondenvoer te bepalen

De voertest is simpel, maar kost even tijd. Vervang je huidige voer een aantal weken voor glutenvrij voer. Zet na een week of zes je oude voer weer op het menu en kijk hoe je hond reageert. Komen de klachten terug, dan is de kans zeer groot dat deze het gevolg zijn van de gluten in hondenvoer. Natuurlijk kunnen ook andere stoffen die in het voer zitten, maar niet in het tijdelijke voer een rol spelen, maar gluten zijn meestal de hoofdverantwoordelijke.

Bij maag- en darmklachten zie je vaak na een aantal dagen al verbetering. Zo zal de ontlasting bijvoorbeeld vaak snel verbeteren. Afhankelijk van de mate, kan het overigens wel 2 maanden duren voordat huid- en jeukklachten zijn verdwenen. In dat geval is het raadzaam pas na 2 maanden het “Oude” voer te testen.

Biopt

De dierenarts kan een biopt uitvoeren, waarbij een stukje uit de darmen van je hond gehaald wordt. Dit stukje darm wordt dan nader onderzocht en op basis daarvan kan glutenintolerantie of glutenovergevoeligheid worden vastgesteld. Voor een biopt moet de hond onder narcose.

Zelf geef ik de voorkeur aan de voertest. Als glutenvrij voer het gewenste resultaat geeft, waarom zou je dit dan nog laten bevestigen door de dierenarts. Met het onderzoek plaag je je hond alleen maar en de uitkomst zal meestal leiden tot het advies om glutenvrij voer te gaan voeren.

Glutenvrij

Maak wanneer je gluten van het menu wilt schrappen en lijst met alles wat je hond te eten en te snacken krijgt. Ga vervolgens na of deze producten gluten bevatten. De producten zonder gluten zet je op de groene lijst. De producten met gluten op de rode lijst. Producten van de rode lijst dienen van het menu te verdwijnen en zo nodig vervangen te worden door producten zonder gluten. Deze nieuwe producten zonder gluten zet je natuurlijk direct op de groene lijst.

Er zijn natuurlijke alternatieven voor tarwe en graanproducten. Alternatieven zonder gluten zijn bijvoorbeeld Amarant, Boekweit, Gierst, Quinoa en Wilde Rijst. Er zijn echter weinig hondenvoersoorten die gebruik maken van deze producten. Maïs en rijst bevatten weinig gliadines, ze bevatten wel gluten, maar dan in de vorm van de glutines. Voer met maïs of rijst kan dus in aanmerking komen voor vervanging, maar geniet niet de voorkeur.

BARF-en is natuurlijk een goede methode om gluten uit het menu te houden.

Blijf goed opletten!

Hondenkoekjes en hondensnoepjes bevatten vaak ook gluten. Deze moeten ook vervangen worden door glutenvrije alternatieven.

Brokken zonder gluten

In bijna alle brokken worden granen als een van de grondstoffen gebruikt. En dat hoeft niet erg te zijn. Zo lang het maar granen zijn zonder de schadelijke gluten.

Alternatieven voor tarwe, gerst en rogge zijn bijvoorbeeld rijst en mais. En soms ook gesneden haver. Gesneden haver is een verwerkte haverkorrel, dat is gepeld en daarmee ontdaan van de buitenste laag waarin juist de gluten zitten.

Er zijn ook brokken zonder granen. Helaas zijn deze brokken over het algemeen zeer kostbaar. Brokken zonder gluten met mais, rijst of gesneden haver zijn over het algemeen prima van prijs.

 

Comment Section

2 reacties op “Gluten in hondenvoer? Wordt een hond daar wel blij van?


Door Saskia op 6 november 2017

Je ziet toch vaak verschillende meningen. Benieuwd wat nu echt goed voor je hond is.


Door Marie de Jonge op 2 december 2020

Bedankt voor het delen van deze info over gluten in hondenvoer. Ik ben aan het testen welk voer mijn hond het beste kan verdragen. Hij heeft namelijk regelmatig last van zijn maag. Wellicht is hij hier ook gevoelig voor.

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: