1297804500296675

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

Vlooien Bestrijden

Vlooien bestrijdenVlooien bestrijden is soms een noodzakelijk kwaad. Als u vlooien wilt bestrijden heeft u keuze genoeg uit alle druppels, tabletten, shampoos, poeders, bandjes en spray’s. Maar wat is nu de beste keuze? Dat is mede afhankelijk van wat u wilt bestrijden. De vlooien op het dier of de larven en jonge vlooien in de omgeving? Voor een goede bestrijding zult u zowel de vlooien als de larven aan moeten pakken.

Chemische Vlooien Bestrijden

Druppels in de nek

Druppeltjes in de nek noemt men ook wel de spot-on middelen. Met een pipetje wordt het bestrijdingsmiddel in de nek aangebracht. Op die plek kan het dier er zelf niet bij om het op te likken en kan het middel door de huid worden opgenomen. Vervolgens komt het in het bloed terecht. Daar kan het de bijtende vlo dus bereiken. Echter een groot deel van het middel wordt via de huidolie van het dier afgescheiden en op die manier komt de vlo en het eitje met het gif in aanraking.

Afhankelijk van het middel kan het gif de volwassen vlo bestrijden en/of ook de eitjes en larven. In sommige middelen wordt ook een gif tegen teken toegevoegd.

Spot-on middelen kunnen in principe tegen water. Wanneer uw hond echter vaak gaat zwemmen zal de werking echter wel minder worden en kunt u beter kiezen voor een andere methode.

Spot-on middelen zijn meestal een week of 4 actief.

Tabletten

De werkzame stoffen uit de tabletten wordt in de darmen opgenomen in het bloed. Wanneer een vlo dan bloed zuigt, krijgt deze het gif binnen. Net als bij de spot-on middelen kan dit gif de volwassen vlooien doden. Er zijn ook middelen die er voor zorgen dat de eitjes die de vlo produceert, niet meer uit kunnen komen.

De meeste tabletten hebben een werking van circa 4 weken.

De vlooienkam

Met de vlooienkam kun je vlooien vangen. Het is echter een illusie dat je ze allemaal met deze kam kunt vangen. Veel vlooien zullen de dans ontspringen en dus nog steeds voor nakomelingen kunnen zorgen.

Een vlooienkam is een kam waarbij de tanden heel dicht op elkaar zitten. Wanneer een vlo op het haar van het dier zit, dan haal je deze vlo met de kam van het haar en blijft de vlo op/in de kam zitten. Na iedere kam beweging controleer je de kam op vlooien en als deze er in zit, kun je de kam het beste in een bakje water schoonvegen. De vlo komt dan in het water terecht en kan niet meer wegspringen. De vlo zal dan verdrinken.

Vlooienshampoo

Vlooienshampoos werken goed om vlooien van het dier te krijgen. Alleen werken ze maar kort en moet je regelmatig het dier opnieuw wassen.

Vlooienband

De vlooienband is eigenlijk een verouderde methode. De vlooienband heeft namelijk alleen maar een beperkte werking in het gebied rondom de vlooienband. De nek dus.

Verder kleven er nogal wat bezwaren aan de vlooienband. Dit voor u zelfs als ook voor dieren. De vlooienband is giftig. Wanneer u uw huisdier gaat aaien, krijgt u dus ook dit gif aan de handen en kunt u het binnen krijgen. Ditzelfde geldt voor spelende dieren die toevallig in de band bijten. En dan hebben we nog de dieren zelf die er met de poot in vast kunnen komen te zitten.

Een vlooienband werkt ongeveer een maand.

Al met al dient een vlooienband dan ook niet de aanbeveling.

Spray’s en poeders

Net als de vlooienband zijn spray’s en poeders voor behandeling het dier zelf behoorlijk achterhaald. Er kleven namelijk diverse bezwaren aan. Enerzijds werken spray’s en poeders vaak maar kort en beperken ze zich alleen tot de volwassen vlo. Anderzijds vormen ze ook een gevaar voor de omgeving. Het gif verspreidt zich namelijk veel verder dan op het dier alleen. Vooral voor vissen en reptielen kan dit dodelijk zijn.

Nooit meer dan één middel tegelijk!

Kies voor één middel per keer en ga niet mengen. De gifstoffen kunnen elkaar beïnvloeden en daardoor nog giftiger worden. Een shampoo kun je vaak wel in combinatie met tabletten gebruiken om de vlooien op het dier zelf direct te verwijderen. In combinatie met spot-on middelen kunnen ze echter de werking van het spot-on middel te niet doen of er juist mee reageren, waardoor je een giftige stof voor je huisdier zelf krijgt.

De vlooienkam kun je wel ter ondersteuning van alle middelen inzetten.

Comment Section

2 reacties op “Vlooien Bestrijden


Door Cristinne de bruin op 12 augustus 2016

! druppel teatreeolie in nek bij begin staart en tussen liezen en je hond blijft vlovrij. daarnaast is half teentje knoflook voor kleine honden, ander half voor middelgrote en drie teentjes knoflook voor grote ideaal om te zorgen dat deze ongewenste vlooien zich op de hond bevinden.


Door Bert Tijhoff op 28 augustus 2016

Bedankt voor je tip Christinne!
Hoe lang heb je hier al ervaring mee?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: