Sterilisatie kat is verstandig!. Een kat steriliseren kan een goede beslissing zijn, wanneer je geen kleine kittens wilt hebben. Het steriliseren laat je uiteraard doen door de dierenarts.
Leeftijd voor Sterilisatie Kat
Dierenartsen adviseren wanneer de kat rond de 6 tot 7 maanden oud is, hem of haar te laten steriliseren, De poes word namelijk rond die leeftijd voor het eerst krols.
Voordelen en nadelen Sterilisatie Kat
Nadat de sterilisatie kat heeft plaats gehad zal:
- er kan geen baarmoederontsteking of tumor plaatsvinden.
- er is een verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd zijn.
- de kat niet meer krols worden
- geen ongewenste dracht meer plaatsvinden.
Als de kat is gesteriliseerd weet je zeker dat je straks niet in een huis zit vol katten. De meeste mensen vinden katten super lief, maar de meerderheid zit ook niet te wachten op 5 katten. Vooral wanneer de poes buiten los loopt is een sterilisatie aangeraden. Een kat bezorgd jongen bij anderen. Maar met een poes krijg jij te maken met de gevolgen van niet gesteriliseerde katers.
Er kleven ook nadelen aan de sterilisatie kat:
- Na het steriliseren kan de kat dikker worden, dit kan je laten stoppen door de kat op dieet te zetten.
- De kat kan geen kleine kittens meer krijgen, mocht je dit later toch nog willen.
Sterilisatie Kosten
De kosten voor het laten steriliseren van de kat kunnen sterk uiteen lopen. Een redelijke prijs voor een sterilisatie kat ligt vaak rond de 100 euro. De prijzen kunnen verschillen met een mannetje en een vrouwtje meestal is het mannetje goedkoper omdat je die ook gewoon kunt laten castreren.
Wanneer je een kattenverzekering hebt worden deze kosten meestal wel vergoed. Laat je wel eerst informeren bij je verzekeraar of deze kosten worden vergoed.
De operatie
Een sterilisatie kat operatie wordt meestal ’s ochtends door de dierenarts uitgevoerd. Tijdens de operatie maakt de dierenarts eerst een snee van 1 tot 1,5 cm in de huid. De buikwand wordt daarna geopend. De eierstokken worden met een speciaal sterilisatiehaakje uit de buik gehaald, afgebonden en verwijderd.
Wanneer de baarmoeder verdikt is, wordt deze ook verwijderd. Daarna word de buikwand in 3 lagen gehecht: de spierwand, de onderhuid en de huid. Na dit proces wordt bij de kat de tanden, oren, en nagels gecontroleerd en wanneer hier iets fout is, wordt dit behandeld. Rond de middag wordt u gebeld en kunt u de kat weer ophalen.
Conclusie Sterilisatie Kat
Je kat steriliseren heeft een hoop voordelen die ook zijn genoemd. Zorg dat tijdens de sterilisatie alles goed voorbereid is en dat er goede afspraken zijn gemaakt met de dierenarts. En wanneer je een katten verzekering hebt is het handig om te controleren of een sterilisatie word vergoed en de factuur tijdig te declareren.
Comment Section
0 reacties op “Sterilisatie kat, waarom doe je dat?”