1297804500296675

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

Wanneer kat nagels knippen?

Wanneer kat nagels knippen?

Wanneer met je je kat nagels knippen? Katten hebben over het algemeen gezonde nagels en is extra verzorging niet nodig. Toch wil het wel eens gebeuren dat de nagels van jouw kat verzorgd moeten worden. Maar hoe pak je dit het beste aan? En is het wel altijd nodig om je kat nagels knippen?

Normaal gesproken hebben de nagels van katten geen verzorging nodig. Katten die buiten komen (of hun nagels kunnen ‘manicuren’ aan de krabpaal) hebben nagels die op een natuurlijke manier zullen slijten. Zijn katten echter altijd binnen en hebben de nagels geen mogelijkheid tot slijten, dan kan het mogelijk zijn dat er extra verzorging nodig is in de zin van knippen.

Wil je meer weten over het knippen van de nagels van je hond, lees dan het artikel Nagels knippen hond: “Wanneer en hoe doe je dat?”

Nagels knippen kat

De nagels van de kat hebben een andere vorm als onze nagels. Qua anatomie zijn onze nagels wel overeenkomstig. Bij de kat loopt er door de nagel een ader heen. Deze stopt ongeveer halverwege de nagel.

Wanneer de nagels wit van kleur zijn, kan je deze ader vaak zien lopen, dit is het donkere gedeelte binnenin de nagel. Deze ader in de nagel van katten is te vergelijken met ons nagelbed: als onze nagel inscheurt in het nagelbed, gaat het bloeden. Bij de kat geldt dit ook.

Er loopt een ader tot ongeveer halverwege de nagel!

Er zijn bij de dierspeciaalzaak speciale kniptangen te koop om de nagels van je kat te knippen. Voor kattennagels zijn er speciale kleinere schaartjes.

Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Daarop zal je lezen hoe de kniptang gebruikt dient te worden. Meestal wordt de kniptang over de nagel geschoven en druk je de knipper vervolgens in om de nagel af te knippen.

Pas op dat je de ader niet raakt. Dat doet zeer en zorgt voor een kleine tot iets grotere bloeding. In het ergste geval moet de ader dicht gebrand worden om het bloeden te stoppen.

Je kan bij het knippen van de nagels beter stukje voor stukje knippen, dan ineens een groot stuk af te knippen. Op deze manier is de kans op bloedingen veel kleiner.

De nagels van mijn kat breken snel af

kat nagels knippen niet nodigHet gebeurt regelmatig dat je in huis een nagelhoesje van je kat vindt. Dit is heel normaal, en kan je vergelijken met een slang die vervelt. De nagel die eraf valt, is het hoesje dat al half versleten is. Onder het hoesje heeft zich een nieuwe nagel gevormd die weer scherp is.

Normaal gesproken zijn de nagels van katten gewoon stevig en brokkelen ze niet snel af. Of breken ze niet zonder reden. Mocht het vaker gebeuren dat de nagels van je kat spontaan afbreken, kan je hier dure preparaten voor aanschaffen om de nagels sterker te maken.

Voordat je besluit een preparaat aan de voeding toe te voegen, raden wij je aan eerst wel te overleggen met de dierenarts. Er kunnen dan bijvoorbeeld kalktabletten voorgeschreven worden. Maar soms adviseert de dierenarts ook om geur- en smaakloze gelatine aan de voeding toe te voegen.

De nagels van mijn kat bloeden snel

Soms kan het voorkomen dat de nagels van katten zonder aanwijsbare reden gaan bloeden. Wanneer dit één keer gebeurt, is dit niet zo heel erg. Maar op het moment dat het vaker voorkomt, is het verstandig om even een bezoek te brengen aan de dierenarts. De dierenarts kan dan eens goed naar de nagels kijken en eventueel wat onderzoeken doen om te kijken of er een oorzaak van de bloedende nagels te vinden is. Sommige oorzaken zijn heel makkelijk met wat aanpassingen in de voeding te verhelpen.

Mijn kat wil zijn nagels niet laten knippen

Er zijn katten die het niet op prijs stellen wanneer je hun nagels wilt knippen. Benader je kat altijd rustig en neem er ruim de tijd voor. Als je gaat haasten en stressen, zal jouw dier dit aanvoelen en al niet graag mee willen werken.

Trek uit voorzorg wel handschoenen aan, voor het geval je kat zich gaat verzetten. En werk met z’n tweeën, zodat een persoon de kat goed vasthoudt en de ander de nagels kan knippen.

Mocht het knippen van de nagels echt niet lukken, kan je altijd de dierenarts om assistentie vragen. Dierenartsen hebben een ruime ervaring in het knippen van nagels, en kunnen dit klusje in een mum van tijd klaren.

Nagelverzorging van jongs af aan

Om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om bij katten al zo vroeg mogelijk te beginnen met een goede socialisatie. Laat de kat al in de vroege weken van hun leven wennen aan het feit dat mensen aan hun pootjes en nagels zitten, zodat ze dit als normaal gaan beschouwen.

Vraag ook aan andere mensen of ze de nagels en voetjes van jouw kat willen aanraken en betasten. Zo is het voor het dier ook niet vreemd wanneer iemand anders zijn pootjes aanraakt.

Deze training klinkt misschien overbodig, maar kan in de toekomst een hoop problemen voorkomen!

Conclusie Wanneer kat nagels knippen

Wanneer kat nagels knippen hangt sterk af van of de nagels te lang zijn. In de meeste gevallen is het niet nodig de nagels te knippen.

Comment Section

0 reacties op “Wanneer kat nagels knippen?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: