1297804500296675

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

Huisdierverzekering: Zin of Onzin?!

Huisdierverzekering: Zin of Onzin?!

Is het verstandig een huisdierverzekering af te sluiten tegen ziektekosten?!

Wij krijgen regelmatig de vraag of het verstandig is om een huisdier te verzekeren tegen ziektekosten. Of dit verstandig is, hangt af van heel veel zaken. In dit artikel geven wij u een aantal handvatten zodat u voor u zelf kunt bepalen wat in uw situatie de verstandigste keuze is om een huisdierverzekering af te sluiten.

Wat wilt u verzekeren?

Een huisdier verzekeren kan op verschillende manieren. U kunt alles wat met ziektekosten te maken heeft verzekeren, waarbij ook de eventuele entingen en ontwormingskuren worden vergoed, of er voor kiezen om alleen bepaalde ziekten of operaties te verzekeren.

Zet vooraf op een rij welke kosten uw wellicht mee te maken krijgt zoals bijvoorbeeld

algemeen

 • Inentingen
 • Ontwormen
 • Jaarlijkse controle
 • Sterilisatie/Castratie
 • Tandsteen verwijderen
 • Röntgenfoto’s, MRI’s, bloedonderzoek, etc.
 • Botbreuken
 • Medicijnen
 • Onderzoeken
 • Erfelijke ziekten
 • Kanker
 • Oorontsteking
 • Diabetes
 • Etc.

Grote verschillen in tarieven Dierenartsen!

De ziektekosten voor huisdieren zijn niet gestandaardiseerd. Tussen de verschillende dierenartsen kunnen grote tariefverschillen zitten. Deze worden mede ingegeven door:

 • Waar u woont!
 • Dierenarts of Veearts
 • Specialisaties van de Dierenarts
 • Aantal medewerkers
 • Huisvesting van de praktijk
 • Aanwezige apparatuur.

Over het algemeen kun je stellen dat een dierenarts op het platteland voordeliger is dan een dierenarts in de stad, als ook dat de tarieven in de randstad gemiddeld hoger liggen dan in de rest van het land. Een plattelands dierenarts is meestal het voordeligst, wanneer deze ook landbouwhuisdieren verzorgt en als veearts niet volledig afhankelijk is van de inkomsten uit huisdieren.

Hoe specialistiser een dierenarts hoe hoger de kosten. En dat geldt ook wanneer een dierenarts veel vaste lasten voor personeel, praktijk en apparatuur heeft.

Dure rekeningenTip: Vergelijk de tarieven van de dierenartsen bij u in de buurt. Vraag gewoon een aantal prijzen op en vergelijk deze. U kunt ook vragen of zij eventueel korting geven. Zeker wanneer u meerdere huisdieren bij hen wilt laten behandelen als het nodig is.

Hoe ver wilt u gaan?

Wanneer u een jong dier in huis neemt, staat u waarschijnlijk nog niet stil bij de eventuele ziektes die een dier op latere leeftijd kan krijgen. Net als bij de mens kan er steeds meer behandeld worden. Daar hangt echter wel een fiks prijskaartje aan. En het is verstandig vooraf voor u zelf te bepalen hoe ver u daar in wilt gaan.

Niet alleen financieel, maar ook richting uw huisdier. Een huisdier wordt meestal een onderdeel van het gezin en daar wilt u liever geen afstand van nemen. Toch weten we allemaal dat wij onze huisdieren normaliter zullen overleven en er dus een moment van afscheid komt. Maar hoe ver wilt u daar in gaan om dat moment uit te stellen? Daarbij is het erg belangrijk u zelf de vraag te stellen wat voor uw huisdier het beste is.

“Verleng mijn leven, Niet mijn lijden!”

Wanneer u dat voor u zelf bepaald heeft, kunt u ook inschatten welke kosten daar mogelijk aan zullen hangen.

Wat kunt u betalen?!

Over het algemeen is het verstandig eerst uw eigen risico’s in te schatten en na te gaan of u deze kosten wel of niet kunt dragen. Kunt u dit niet of deels, dan is verzekeren een goede optie. Kunt u dit wel, dan bent u op de lange termijn vaak meer geld kwijt met een verzekering (die wil immers ook verdienen en gaat er vanuit dat zij meestal moeten betalen) dan wanneer u zelf de kosten voor uw rekening neemt.

Het voordeel van een verzekering is dat u maandelijks dezelfde kosten betaalt.

Een optie is om zelf een potje aan te leggen door maandelijks geld apart te zetten voor de ziektekosten. Op die manier bouwt u een reserve op voor de eventuele ziektekosten van uw huisdier, maar behoudt u ook het geld wanneer uw huisdier niet ziek wordt.

Grote verschillen in tarieven verzekeringen

Wanneer je verschillende dierenverzekeringen vergelijkt, zie je vaak grote verschillen in de tarieven. Dat komt omdat de verzekeringen ook sterk van elkaar verschillen en ze vaak heel verschillende voorwaarden hebben en dus ook verschillende zaken verzekeren, of juist niet.

 • Een verzekeringspremie hangt onder andere af van:
 • Wat u wilt verzekeren
 • De grote van uw huisdier
 • Het soort huisdier
 • Het Ras van uw huisdier
 • Eigen risico.

Zo kan het zijn dat zelfs de premie binnen een verzekering voor het zelfde pakket, sterk kan verschillen als gevolg van bijvoorbeeld het ras van uw huisdier. Op basis van de gegevens de verzekeraars in de afgelopen jaren verzameld hebben weten ze bijvoorbeeld heel goed wat de gemiddelde leeftijd is dat een bepaald ras behaalt, maar ook welke ziekten en klachten er bij bepaalde rassen veel voor komen.

De grote van een huisdier is van invloed op bijvoorbeeld de hoeveelheid van eventuele medicijnen, maar ook de hoeveelheid narcose in geval van een operatie. Hoe groter het dier, hoe hoger de kosten over het algemeen zullen zijn.

En met het eigen risico dat u wilt nemen, kunt u de hoogte van de premie natuurlijk sterk beïnvloeden. Maar ook het maximale bedrag dat een verzekering per jaar uitkeert.

Acceptatie door de verzekering

Wanneer u een huisdier wil verzekeren, betekent dat niet automatisch dat dit ook kan. Een verzekeraar probeert zijn risico’s ook te beperken en zal dus nagaan welke risico’s hij neemt met het verzekeren van uw huisdier. Hierbij spelen leeftijd, aanwezige ziektes of kansen daarop (omdat ze bij een bepaald ras bijvoorbeeld vaak voorkomen) en welke risico’s u wilt verzekeren een belangrijke rol.

Meestal krijgt u een vragenlijst die u moet invullen. Aan de hand daarvan gaat de verzekeraar zijn risico inschatten en op basis daarvan u een aanbieding doen met de te betalen premie, maar ook met de voorwaarden waaronder de verzekering wordt aangeboden. Daarin kan heel goed staan dat bepaalde ziekten worden uitgesloten van de verzekering. Een ziek dier kan dus vaak nog wel verzekerd worden, maar niet voor de ziekte die hij al heeft.

algemeen-euro

Verzekeren! Welke verzekering dan?

Wanneer u besloten heeft om uw huisdier te gaan verzekeren en u weet wat u wel en wat u niet wilt verzekeren, komt natuurlijk de vraag welke verzekering dan het beste bij u past. Wanneer u hieronder de gevraagde gegevens invult, ontvangt u van ons een vrijblijvend advies.

 

 

 

Comment Section

0 reacties op “Huisdierverzekering: Zin of Onzin?!

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: