1297804500296675

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

Hondenverzekering, Al Eens Over Nagedacht?!

Hondenverzekering, Al Eens Over Nagedacht?!

Een hondenverzekering beschermt je tegen onverwacht hoge ziektekosten van je hond. Ten minste wanneer je de juiste verzekering hebt afgesloten. Aan de andere kant betaal je maandelijks wel een premie, waardoor je op termijn wellicht voordeliger zonder verzekering uit bent.

Steeds meer mensen besluiten om hun huisdier te verzekeren, waarom ook niet? Je verzekert jezelf voor onverwachte ziektekosten, je auto (al dan niet All-Risk), de inboedel van je huis en misschien zelfs je vakantie wanneer je op reis gaat. Het afsluiten van een hondenverzekering kan veel zekerheid bieden.

Kijk en Vergelijk!

Het is altijd goed om hondenverzekeringen met elkaar te vergelijken, voor je er een afsluit. Grote premieverschillen zijn er niet, echter de dekking zal uiteraard per verzekeraar verschillen. Je begint vaak met een basispakket, die de meest gebruikelijke medische kosten voor je hond vergoedt.

Je kunt je verzekeringspakket aanvullen met een aanvullende verzekering of zelfs bij sommige verzekeraars kiezen voor ‘extra zekerheid’ met extra aanvullende verzekering. Bij het afsluiten van je hondenverzekering zijn er een aantal gegevens die meegenomen worden in de premie berekening.

Hierbij kun je denken aan o.a.

  • Het ras van de hondalgemeen
  • Het volgroeide gewicht van de hond
  • De leeftijd van de hond
  • Het geslacht van de hond
  • Interessante weetjes over de hondenverzekering

Naarmate je hond ouder wordt, zal de verzekeringspremie toenemen. Bij ons onderzoek naar diverse verzekeraars zijn we een aantal interessante gegevens tegengekomen:

  • In sommige gevallen blijft de premie na het afsluiten gelijk, ongeacht de leeftijd van je hond. Verzeker je dus je jonge hond, dan betaal je de volgende jaren dezelfde premie.
  • Het verzekeren van meerdere honden levert vaak geen korting op in het premiebedrag. je betaalt in dit geval slechts een keer de poliskosten.
  • De hondenverzekering wordt in de meeste gevallen automatisch verlengd. Als je hond komt te overlijden krijg je het teveel betaalde premiebedrag terug.
  • Een identificatiechip kan o.a. worden verplicht bij je hondenverzekering!

Basisverzekering

Hondenverzekering voor zieke hondEen hond kan net zoals bij kinderen van alles overkomen. Ze zijn onbezonnen en onverantwoord, zien geen gevaar en af en toe worden ze gewoon ziek. Om niet plotseling met hele hoge dierenarts kosten geconfronteerd te worden, of nog erger een behandeling niet laten doorgaan omdat je op dat moment dit niet kunt betalen, is het mogelijk een verzekering af sluiten.

Er bestaan polissen waarbij dit bestaat uit een basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Een basisverzekering biedt in eerste instantie een behoorlijk stuk zekerheid.

Basisverzekering voor een hond

In de basisverzekering worden de meest voorkomende medische kosten van de hond verzekerd. Het bezoekje aan de dierenarts zelf, allerlei handelingen en onderzoeken (röntgen, echoscopie, bloedonderzoek) tot het vaststellen van een aandoening of ziekte.

Verzekerde geneesmiddelen binnen de basisverzekering

Maar ook een noodzakelijke opname en geneesmiddelen (mits deze geregisterd zijn in Nederland. MRI onderzoek, CT scan. Dwang en sonde voeding, hulpmiddelen zoals verband en implantaten die nodig zijn bij de directe behandeling (dus geen revalidatie) en uiteindelijk ook euthanasie.

Aanvullende verzekering

Het is mogelijk je hond aanvullend te verzekeren. Vaak heb je daarbij de keuze uit verschillende pakketten.

Heb ik de aanvullende verzekering nodig?

Dit is een vraag die je het beste zelf kunt beantwoorden. Omdat deze aanvullende verzekering per aanbieder kan verschillen, raden we je aan hiernaar te informeren voor je een verzekering afsluit bij een van de aanbieders. In de verzekeringspolis kun je de voor en nadelen lezen van een aanvullende verzekering.

Identificatiechip

Bij het afsluiten van de hondenverzekering kan een identificatiechip worden verplicht. In sommige gevallen zal je verzekeraar de kosten van de chip en/of het plaatsen hiervan vergoeden. Het is echter zeer raadzaam hiernaar te informeren voor je een verzekering voor je hond afsluit bij een van de verzekeraars.

Aandoeningen bij honden

We denken er liever niet aan, echter is de kans altijd aanwezig dat ook uw hond last krijgt van een bepaalde aandoening. Aandoeningen bij honden kunnen erg vervelend zijn. In sommige gevallen bent u zelf in staat uw hond de nodige zorg te geven, in sommige gevallen brengt u uw hond naar een dierenarts.

Aandoeningen bij honden, met een bezoekje aan de dierenarts als gevolg, kan al gauw in de papieren lopen. Het kan aantrekkelijk zijn om een hondenverzekering af te sluiten tegen onverwacht hoge kosten voor een dierenarts of specialist.

De dekking voor een dierenarts of specialist kan per aandoening verschillen.

Eigen risico en aandoeningen bij honden

Bij sommige aandoeningen bij honden is de kans aanwezig dat u een deel van de gemaakte kosten zelf moet betalen. Een voorbeeld hiervan is overgewicht. Bepaalde afslankmedicatie wordt door uw verzekeraar vergoedt, mits de aanleiding hiervoor niet bij u als baasje ligt maar bij de aandoening van de hond zelf, bijvoorbeeld Obesitas.

Behandelingen voor honden

De medische zorg voor je hond wordt steeds beter en beter. Mogelijkheden en onderzoeken gaan verder. De hond is een onderdeel van het gezin en is dan misschien niet helemaal menselijk, maar is meer dan alleen maar een beest. Tegenwoordig is er bijna van elke “mensenbehandeling” een honden variant. Op het gebied van medicijnen zijn er nieuwe verbeterde versies gekomen. Ook het hondenvoer is onder de loep genomen en verbeterd.

Ongevallen bij honden

DierenambulanceHet is niet ondenkbaar dat je hond het slachtoffer wordt van een ongeval. Bij ongevallen ligt de eerste prioriteit uiteraard op het welzijn van de hond. Wat te denken van een aanrijding, of een ernstig gevecht met een andere hond. Allemaal voorbeelden waarbij je hond waarschijnlijk direct professionele hulp nodig heeft. In zo’n geval kan het prettig zijn als u beschikt over een ongevallenverzekering voor je hond.

Medische kosten worden vaak vergoed

Medische kosten bij ongevallen worden vergoed door je verzekeraar. Stel, je hond wordt aangereden door een fietser. Je gaat met je hond naar de dierenarts die direct een spoedoperatie moet uitvoeren. Met een nota van een paar honderd euro verlaat je de dierenarts-praktijk.

Misschien heb je de financiële armslag om deze nota direct te betalen, de ervaring leert dat er genoeg mensen zijn die dit niet hebben. Toch wil je er zijn voor je hond, maar de hoge dierenartskosten kun je niet betalen. Dan is het fijn dat je hiervoor verzekerd bent.

Eigen risico

Bij ons onderzoek naar diverse hondenverzekeraars en het eigen risico, zijn we grote verschillen tegengekomen in het eigen risico dat u betaalt bij een declaratie. Op de websites van hondenverzekeringen wordt ook wel gesproken over een ‘Eigen bijdrage’, wat hetzelfde is als het eigen risico. Sommige verzekeraars rekenen een percentage als eigen risico, sommige een vast bedrag, afhankelijk van het te declareren bedrag.

Eigen bijdrage of -risico en sterilisatie of castratie

Het is ons opgevallen dat bij Sterilisatie en Castratie vaak afwijkende voorwaarden gelden. Het valt ons op dat u bij sommige verzekeraars een groot gedeelte van deze behandelingskosten zelf betaalt. Vaak zijn de behandelingskosten voor Sterilisatie en Castratie niet te declareren binnen de basisverzekering. Een eventuele aanvullende verzekering voor sterilisatie en castratie vergoedt deze kosten wel.

Aanvullend verzekeren voor sterilisatie of castratie?

Het is de vraag of een aanvullende verzekering voor de sterilisatie of castratie voor u voordelig zal zijn. Aan deze aanvulling op uw hondenverzekering zit vaak een langere contractperiode. Uiteraard kunt u besluiten deze aanvullende verzekering niet af te sluiten. Heeft u niet de financiële armslag om deze behandelingskosten in een keer te voldoen, dan doet u er goed aan deze aanvullende verzekering af te sluiten.

Maximale uitkering

Ook de maximale uitkering voor een hondenverzekering verschilt per verzekeraar.

Voor je een verzekering afsluit bij een van de aanbieders, is het raadzaam te informeren naar de maximale uitkering. Deze voorwaarden tref je uiteraard in de polis van een verzekeraar. Omdat er behoorlijke verschillen zijn in de maximale uitkering raden we je aan hier altijd naar te vragen, waarna je vervolgens zelf kunt besluiten of je hiermee akkoord gaat.

Voorwaarden voor een hondenverzekering

Er zijn een aantal voorwaarden voor een hondenverzekering waar je hond aan moet voldoen. Zo is een van de voorwaarden voor een hondenverzekering dat je hond een identificatiechip krijgt. Dit kan met de eerstvolgende bezoek aan de dierenarts aangebracht worden. De kosten van de chip krijg je volledig vergoed van de verzekering. Wanneer je hond wegloopt en in een asiel terecht komt kan een identificatiechip helpen met opsporen van de eigenaar.

Niet elke hond kan worden verzekerd, er zijn diverse voorwaarden voor een hondenverzekering.

Er zijn altijd voorwaarden voor een hondenverzekering. Alleen honden van een bepaalde leeftijd worden verzekerd. Dit varieert per verzekeraar. Sommige verzekeraars nemen geen honden aan die ouder zijn dan 7 jaar en anderen gaan tot 10 of zelfs 12 jaar. Maar hier kan per ras ook nog weer verschil in zitten.

Je gaat de verzekering voor een bepaalde periode aan, afhankelijk van de voorwaarden voor een hondenverzekering. Vaak is daarop de premie per maand gebaseerd. Hierna volgt vaak een stilzwijgende verlenging voor dezelfde periode als de eerste overeenkomst is afgesloten. Mocht je willen opzeggen, ga dan na wat de opzegtermijn is (2 maanden) en op welke manier dit moet gebeuren (schriftelijk of via mail). Meer hierover vindt je in de voorwaarden voor een hondenverzekering.

Bij overlijden van je hond heeft de verzekeringsmaatschappij een overlijdensverklaring van je dierenarts nodig, dit kan per verzekeraar verschillen. Raadpleeg altijd de voorwaarden voor een hondenverzekering.

Zoek een verzekering die bij je past, lees de voorwaarden voor een hondenverzekering

In een enkel geval kunnen rasgebonden ziektes niet verzekerd worden en vallen niet binnen de voorwaarden voor een hondenverzekering. Zo is bijvoorbeeld de (old) Engelse Buldog uitgesloten voor dekking bij aandoeningen aan zijn luchtwegen en skelet, bij een aantal verzekeraars. Dus zoek naar voorwaarden voor een hondenverzekering die bij je passen en lees aandachtig de uitgebreide voorwaarden voor een hondenverzekering na. .

Korting

algemeenJe verwacht misschien dat je bij afname van meerdere polissen, korting krijgt op je maandpremie. Helaas is dit niet bij alle verzekeraars het geval. Wel zijn we een andere veelvoorkomende korting tegen gekomen, de zogenaamde poliskosten korting.

Wanneer je een hondenverzekering afsluit, krijg je de vraag welk ras je hond heeft, wel gewicht, de leeftijd en ga zo maar door. Uiteindelijk berekent de computer een premie die speciaal samengesteld is voor jouw hond. Op deze manier kunnen verzekeraars moeilijk korting geven bij afname van meerdere verzekeringen.

Meerdere polissen afsluiten kan korting opleveren

Maar besluit je dus in een keer meerdere honden te verzekeren, dan geven diverse verzekeraars korting op de poliskosten, de kosten die gemaakt worden door je verzekeraar om voor je de polis op te stellen (opstartkosten). In dit geval betaal je slechts een keer poliskosten voor al je huisdieren.

Er zijn uitzonderingen

Tijdens ons onderzoek zijn we er achter gekomen dat een enkele verzekeraar wel een korting geeft bij afname van meerdere verzekeringen. Bij het verzekeren van meerdere honden of katten krijg je daar 5% korting op de premie. Bij afname van je 6e verzekering krijg je zelfs 50% korting op de premie. Dit is vooral interessant voor mensen met meerdere huisdieren.

Declareren Hondenverzekering

declareren hondenverzekeringBij afname van een huisdierenverzekering betaal je, net als bij andere verzekeringen, elke maand een premie. Mocht je hond na een ongeval worden opgenomen dan kun je de dierenarts kosten bij je verzekeraar declareren. In het slechtste geval betaal je zelf een klein gedeelte eigen risico.

Bij de meeste verzekeringen betaal je eerst zelf de rekening van bijvoorbeeld de dierenarts. Deze kun je vervolgens declareren bij de verzekeraar. Dit kan online en vaak ook via de post. Uiteraard vraagt de verzekeraar om de rekening in te dienen. Soms moet je die opsturen. Maar scannen kan ook vaak.

Afhankelijk van de verzekeraar kun je rekeningen tot een half jaar en bij sommige verzekeraars zelfs tot een jaar na ontvangst nog indienen. Daarna ingediende declaraties worden niet meer uitbetaald. Dus laat rekeningen niet te lang liggen.

Comment Section

0 reacties op “Hondenverzekering, Al Eens Over Nagedacht?!

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: