1297804500296675
Ontvang ook de nieuwste DierenCentraal! (uiteraard gratis)

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

article content

Tandsteen hond en kat!

Help! Mijn hond heeft tandsteen. Wat moet ik doen tegen tandsteen hond? Tandsteen komt veelvuldig voor bij honden en katten. Kleine beetjes tandsteen zijn niet zo heel schadelijk, maar wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen kunnen er ontstekingen aan het tandvlees en kaakbot ontstaan met grote gevolgen van dien.

Wat is tandsteen bij honden precies, hoe kan je het voorkomen en als er al sprake is van tandsteen: hoe krijg je de tandsteen weg van het gebit van jouw geliefde hond of kat?

Wat is tandsteen?

Tandsteen komt zowel bij mensen als bij dieren voor. Tandsteen ontstaat door tandplak die op het gebit aanwezig blijft en na verloop van tijd verhardt en versteend: vandaar ook de naam tandsteen.

Tandsteen is hard en is niet weg te poetsen van het gebit. Tandsteen zorgt ervoor dat er sneller gaatjes in het gebit ontstaan, en ook is de kans op ontstekingen aan tandvlees en kaakbot vele malen groter.

Naast het feit dat ontstekingen slecht zijn voor de algehele gezondheid, veroorzaken ze ook veel pijn.

Hoe komt mijn kat of hond aan tandsteen?

Dieren in het wild hebben vrij weinig tot nooit te maken met tandsteen. Dit komt voornamelijk door hun natuurlijke voeding en hun manier van eten. Hun voeding is schoon – zonder toegevoegde suikers en dergelijke – en ze moeten hun prooi kapot scheuren om te kunnen eten.

De honden die als huisdier gehouden worden, krijgen meestal hapklare brokken, in harde of zachte vorm.

Vooral het zachtvoer zorgt voor tandplak, wat op den duur resulteert in tandsteen hond. De reden hiervoor is dat het gebit minder schoongemaakt wordt door de natuurlijke manier van eten (het verscheuren van de prooi).

Ook zit er in veel voeding voor de hond (niet in EcoVit) toegevoegde suikers en andere producten, wat de vorming van tandplak en tandsteen hond bevordert.

Tandsteen hond en kat voorkomen

De beste manier om tandsteen bij honden en katten te voorkomen is door enkel droogvoer te geven als voeding, dus harde brokken. Het liefst een brok die wat groot is, zodat het dier de brokken moet doorbijten voor het doorgeslikt kan worden.

Het doorbijten van de brokken zorgt ervoor dat er ook tussen de tanden en kiezen ‘geschuurd’ wordt, waardoor eventueel tandplak verwijderd wordt.

Ook het weglaten van tussendoortjes helpt goed bij het voorkomen van tandplak. Wil je jouw kat of hond toch een tussendoortje geven? Geef dan tussendoortjes die zijn ontwikkeld om tandplak te voorkomen.

Een plakje worst, kaas of ander menseneten kan je beter niet aan huisdieren geven, omdat hier vaak zoetigheid in verwerkt zit en het aan het gebit blijft plakken.

Tandenpoetsen helpt tandsteen voorkomen

Daarnaast kan je ook het gebit van jouw hond of kat poetsen om tandplak te voorkomen. Het beste is om het poetsen van het gebit al vanaf jonge leeftijd te oefenen en aan te leren.

Er zijn bij dierspeciaalzaken en op internet diverse tandenborstels te koop voor honden en katten. Daarnaast zijn er ook speciale tandpasta’s verkrijgbaar voor dieren.

Gebruik nooit tandpasta bedoeld voor mensen, daar hier stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid van je huisdier. Hierbij kan je denken aan fluoride. Dierentandpasta heeft bovendien een smaakje, waardoor dieren het tandenpoetsen als plezierig gaan ervaren.

Tandsteen hond en kat verwijderen

Net als bij alles, is het ook bij tandsteen beter als je het kunt voorkomen. Maar mocht jouw hond of kat toch last hebben van tandsteen, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Wanneer er sprake is van weinig tandsteen, kan je beginnen met tandenpoetsen. Ook het geven van harde kauwbotten, waaraan je hond echt kan knagen helpt om tandsteen te verwijderen.

Je kan er – in overleg met de dierenarts – ook voor kiezen om het tandsteen onder narcose te laten verwijderen. De reden dat dit onder narcose gebeurt, is omdat honden en katten het niet fijn vinden om hun gebit te laten reinigen en het voor het dier prettiger is.

Ook zal de dierenarts het gebit beter kunnen reinigen, omdat het dier dan volkomen stilligt.

Als er sprake is van matige tot redelijke tandsteenvorming, zal de dierenarts de gebitsreiniging vaak zelf uitvoeren.

Mochten er ook botontstekingen om de hoek komen omdat er sprake is van een ernstige vorm van tandsteen, dan wordt jouw hond of kat vaak doorgestuurd naar een dierenziekenhuis of dierentandarts. Deze personen hebben meer ervaring in het verwijderen van tandsteen, en weten ook beter hoe ze ontstekingen en ernstige bijkomende gebitsproblemen moeten behandelen.

Gezonde voeding om tandsteen hond en kat te voorkomen

Zeker als jouw hond of kat gevoelig is voor het ontwikkelen van tandsteen, is het verstandig om extra te letten op de voeding die het dier tot zich neemt. Geef de hond of kat alleen nog maar droogvoer en eventueel een kauwbot. De dierenarts kan je verder nog adviseren over het schoonhouden van het gebit. Regelmatig tandenpoetsen zorgt er ook voor dat het tandsteen minder snel terugkeert.

Geef een flosstouw aan de hond

Geen tandsteen hond met flostouwBij honden is er nog een extra methode om tandsteen te voorkomen of te verminderen. Dit kan je doen door jouw hond een flosstouw te geven waar hij lekker op kan kauwen. Doordat de draden van het touw tussen zijn tanden en kiezen schuiven, wordt hiermee tandplak en tandsteen verwijderd. Een ander voordeel van een flosstouw is dat dit het tandvlees masseert, waardoor het tandvlees gezonder wordt en optimaal doorbloedt blijft.

Comment Section

0 reacties op “Tandsteen hond en kat!

Plaats een reactie


*


Bert Tijhoff
Auteur van Voed de Hond Vitaal en Gezond! Eigenaar van EcoVitaal Oprichter van UwBrokkenPiloot

Klik gerust eens door onze categorieën heen: