1297804500296675
Ontvang ook de nieuwste DierenCentraal! (uiteraard gratis)

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

article content

Opgelet met Winterpret!

Een wandeling in de sneeuw is natuurlijk prachtig en uw hond zal er waarschijnlijk volop van genieten. Een ander landschap, andere geuren, graven in de sneeuw, weg zaken in de sneeuw en van alles om te ontdekken. Sneeuwpret dus!

Natuurlijk willen wij deze pret niet verstoren. Nee, wij zien graag dat u er samen volop van geniet, maar ook dat u na de wandeling een gezonde hond houdt. Daarom zetten we hier toch even de mogelijke gevaren op een rijtje. Uiteraard geven we ook de mogelijke oplossingen aan.

Pekel en Zout

Een deel van de route die u zult lopen zal waarschijnlijk over de openbare weg gaan en die is vaak gestrooid met zout, of gepekeld zoals dat heet. Uw hond loopt waarschijnlijk met blote poten door deze gepekelde sneeuw. En dat brengt twee gevaren met zich mee.

  1. De pekel komt tussen de klauwtjes en kan daar ernstige irritatie en pijn of zelfs scheurtjes veroorzaken.
  2. De hond krijgt te veel zout binnen als gevolg van het regelmatig schoonlikken van de klauwen.

pootafdruk in de sneeuwKlauwbeschadigingen

Beschadiging van de klauwtjes kunt u voorkomen door uw hond winterschoentjes aan te doen. Maar de meeste honden zullen dit niet zo prettig vinden. Een andere oplossing is om de klauwtjes in te smeren met zuurvrije vaseline of uierzalf. Spoel na de wandeling de pootjes weer schoon met lauw water en droog ze af.

Zoutvergiftiging

Zo voorkomt u een zoutvergiftiging van uw hond als gevolg van pekel!

Een zoutvergiftiging is fataal bij een opname van 3,7 gram zout per kg lichaamsgewicht. Maar er zijn honden die gevoeliger zijn en al fatale gevolgen ondervinden bij een opname van 1,9 gram zout per kg lichaamsgewicht. En die hoeveelheden zijn vooral voor kleinere honden nog wel een keer tussen de klauwtjes weg te likken.

Maar ook hoeveelheden onder de fatale hoeveelheid kunnen al de nodige klachten als diarree en/of braken geven, tot zelfs neurologische klachten aan toe. Een hoge dosis aan zout onttrekt vocht uit lichaamscellen. Dit kan leiden tot oedeemvorming. Wanneer dit in de hersenen ontstaat, kan dit hersenbeschadigingen veroorzaken.

De schoentjes en zuurvrije vaseline of uierzalf die helpen tegen klauwbeschadigingen, helpen ook voor een deel tegen de zoutvergiftiging. De kans is echter groot dat er meer zout op de vacht zit en dat uw hond zich schoon gaat likken. Maak uw hond daarom na een wandeling waarbij hij in de pekel gelopen heeft, zelf goed droog en schoon. Verwijder het zout tussen de klauwtjes en maak ook de vacht schoon.

Comment Section

0 reacties op “Opgelet met Winterpret!

Plaats een reactie


*


Bert Tijhoff
Auteur van Voed de Hond Vitaal en Gezond! Eigenaar van EcoVitaal Oprichter van UwBrokkenPiloot

Klik gerust eens door onze categorie├źn heen: