1297804500296675
Ontvang ook de nieuwste DierenCentraal! (uiteraard gratis)

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

article content

Opgelet met de FeestPret!

De feestdagen staan voor de deur en wij wensen u en uw huisdieren natuurlijk al vast hele Plezierige Feestdagen en een Fantastisch 2015 toe. Helaas gebeuren er tijdens de feestdagen ook vaak ongelukken met huisdieren door onwetendheid van hun baasjes. Daarom zetten we in dit artikel even de mogelijke gevaren op een rijtje, zodat u hier rekening mee kunt houden en samen volop van de feestdagen kunt genieten.

GebakjesFeestelijk Eten

Met de feestdagen wordt er meestal uitgebreid en heerlijk gegeten. Waarschijnlijk wilt u uw viervoeter met deze dagen ook extra verwennen. En dat is natuurlijk prima. Let alleen wel op wat uw hond of kat als extraatje krijgt of zelf te pakken krijgt.

Wanneer u uw hond of kat een extraatje wilt geven in speciale snacks voor de hond of de kat of in een stuk vlees, dan is dat natuurlijk prima. Dit zijn extraatjes die bij de hond of de kat passen. Pas wel op met botten in vlees. Zeker wanneer uw hond of kat dat niet gewend is.

Andere snacks dan speciale dierensnacks kunt u uw hond of kat beter niet geven. Het is verleidelijk om af en toe een stukje koek of iets aan uw hond of kat te geven. Het maagdarmsysteem van uw viervoeter is daar echter niet op ingesteld en er zijn zelfs voedingsmiddelen die tot vergiftiging kunnen leiden.

  • Chocolade bevat het stofje Theobromine wat tot ernstige vergiftiging kan leiden. I
  • Avocade kan ontsteking van de alvleesklier veroorzaken en leiden tot hartklachten.
  • Lookachtigen als de ui, prei, bieslook en knoflook kunnen bij de hond en kat leiden tot bloedarmoede.
  • Macademia noten en walnoten bevatten een stofje wat na circa 12 uur kan leiden tot verlamming. Daarnaast kan het braken, verhoogde temperatuur en dronkenmansloop veroorzaken. Gelukkig verdwijnen deze klachten meestal binnen 24 tot 48 uur.
  • Veel zoetigheid wordt tegenwoordig gezoet met zoetstoffen, waaronder Xylitol. Bij honden veroorzaakt dit stofje een verhoogde productie van insuline, waardoor het bloedsuikergehalte in het bloed flink zal dalen. Na een half uur zult u dan symptomen kunnen waarnemen als braken, verzwakking, toevallen, leverfalen en in het ergste geval zelfs coma.
  • In druiven zit een stofje dat giftig is voor de hond en kan leiden tot nierfalen. Dit stofje zit ook in gedroogde druiven en dus ook in de krentenbol, het rozijnenbrood en de Kerststol!

Heeft uw hond of kat van een van deze producten gesnoept, is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen voor advies hoe verder te handelen.

Tip: Norit kan veel giftige stoffen binden! Zorg er voor dat u Norit in huis heeft. Heeft uw hond of kat iets verkeerd gegeten kunt hem direct norit geven, zodat de giftige stof gebonden kan worden en niet verder in het darmkanaal kan worden opgenomen. Het kan dan via de ontlasting het lichaam weer verlaten. De advieshoeveelheid norit is 1 a 2 mg per kg lichaamsgewicht van uw huisdier. De norit kunt u oplossen in water of over wat voer strooien.

Voorwerpen en Versiering

kerstboomOok feestelijke voorwerpen van bijvoorbeeld versiering kunnen gevaren opleveren. Kerstversiering bijvoorbeeld kan voor uw hond of kat een interessant nieuw speeltje zijn. Maar zeer gevaarlijk wanneer ze per ongeluk opgevreten worden. Dat kan leiden tot verstoppingen

En wat te denken van een kapot gebeten kerstbal. Deze kan slokdarm, maag en darmen beschadigen.

Hang uw versiering dan bij voorkeur buiten bereik van uw huisdieren.

Let ook op met snoeren van bijvoorbeeld de verlichting. Voorkom dat uw hond hier aan kan gaan knagen. Zeker pups die nog veel op onderzoek zijn, zouden in een lichtsnoer of stekkerdoos een mooi speeltje kunnen zien.

Ook de Kerstboom, Kerstster en de Hulst uit de mooie kerststukjes leveren gevaren op. De besjes van de hulst zijn giftig en kunnen misselijkheid, hartritmestoornissen, diarree, slaperigheid en zelfs verlamming veroorzaken. Gelukkig gaan deze verschijnselen meestal binnen een dag weer over.

De maretak is helaas minder onschuldig als de hulst en leiden tot een shock en in het ergste geval zelfs overlijden.

Zet deze mooie planten dus op plekken waar uw viervoeter er niet bij kan.

Wist u dat de Kerstster, dat plantje met de mooie rode bladeren, giftige zaden produceert. Als deze op de grond vallen en uw hond of kat eet ze op, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Ook het sap uit de bladeren en stengels is trouwens giftig en heeft een zeer irriterende werking op huid en ogen. Met overvloedig spoelen met water kan dit worden weggespoeld. Bij inname van de bladeren kan dit leiden tot diarree, huiduitslag, temperatuurverlaging en zelfs longoedeem. Gelukkig gaan de klachten meestal vanzelf weer over.

Wist u dat de spar (kerstboom) op de lijst met giftige bomen staat?! In de naalden van de kerstboom zit een vluchtige olie, terpenen, die bij inname kunnen leiden tot braken, diarree en irritatie in de mond- en keelholte. Zet de voer- en/of drinkbak van uw hond of kat dan ook niet in de buurt van de Kerstboom, zodat er geen naalden in terecht kunnen komen.

Tip: Een kaarsje brengt sfeer, maar een brandende staart doet zeer! Zet kaarsen op plekken waar een enthousiast kwispelende start niet kan komen. Kattenstaarten kun je beschermen door de kaarsen in bijvoorbeeld een windlicht te plaatsen.

Vuurwerk

vuurwerkUw hond kan het weggooien van vuurwerk zien als een spelletje en er achter aan gaan om te apporteren. Houdt uw hond dus aan de lijn om dit te voorkomen.

Aanlijnen is met Oud en Nieuw sowieso aan te raden en ze goed in de gaten te houden. Helaas zijn er namelijk malloten die het leuk vinden om vuurwerk naar dieren te gooien. En u weet nooit hoe een dier reageert als deze schrikt. Helaas lopen er als gevolg van vuurwerk jaarlijks vele huisdieren weg.

Wist u dat honden twee keer zo goed horen als wij?! Dat betekent dus dat de knal van vuurwerk twee keer zo hard binnenkomt. En met hoge tonen van bijvoorbeeld de gillende keukenmeid is het nog erger. Honden horen nog hogere tonen dan wij en het geluid van zo’n gillende keukenmeid wordt door veel honden dan ook als zeer onplezierig ervaren.

Comment Section

0 reacties op “Opgelet met de FeestPret!

Plaats een reactie


*


Bert Tijhoff
Auteur van Voed de Hond Vitaal en Gezond! Eigenaar van EcoVitaal Oprichter van UwBrokkenPiloot

Klik gerust eens door onze categorieën heen: