1297804500296675
Ontvang ook de nieuwste DierenCentraal! (uiteraard gratis)

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

article content

Pas op voor onderkoeling hond in de winter

Pas op in de winter. Onderkoeling hond ligt op de loer. Maar daar kun je wat aan doen. Je moet het alleen even weten en dat ontdek je hier …

De vacht van uw hond isoleert hem voor een groot deel tegen de kou. Maar ook uw hond is niet bestand tegen extreme temperaturen en/of een langere tijd van blootstelling aan de kou.

Wanneer de vacht nat wordt, neemt de isolerende werking af en heeft de kou nog sneller invloed en geeft een snellere afkoeling. Vooral honden met een water doorlatende vacht lopen hierbij extra risico.

Nattigheid

Door het ravotten in de sneeuw komt er ook sneeuw in de vacht. Wanneer deze gaat smelten, wordt uw hond nat. Hierdoor gaat uw hond afkoelen, met het gevaar op onderkoeling.

Ziet u dat uw hond nat wordt door de sneeuw, maak dan een eind aan de sneeuwpret en ga naar huis en maak hem droog. Wanneer uw hond weer lekker droog en opgewarmd is, kunt u natuurlijk opnieuw de sneeuw in gaan voor de winterpret.

Dunne Vacht

Labrador in de sneeuwMaar niet alleen nattigheid kan voor onderkoeling zorgen. Ook de temperatuur zelf. De meeste honden zijn niet gewend aan vrieskou. Ze zijn het grootste deel van de dag in huis. Gevolg daarvan is dat de meeste honden ook geen echte wintervacht meer hebben met een wolachtige onderlaag. Wanneer zij zonder wintervacht naar buiten gaan is dat feitelijk hetzelfde als wij met onze zomerjas de vrieskou in gaan. Dat houd je wel even vol, maar niet zo lang. Zeker niet wanneer je stil gaat staan.

Zorg dus dat je met je hond in beweging blijft.

Honden met een korte vacht en of een kale buik lopen nog meer risico’s om snel af te koelen dan honden met een langharige vacht. U kunt ze eventueel extra beschermen met een hondenjasje of hondendekentje.

En natuurlijk lopen zieke en zwakke honden ook meer risico’s. Dat geldt overigens ook voor puppies. De vacht van de pup is vaak nog niet volledig en ook heeft een pup een veel dunnere vetlaag die als bescherming kan dienen.

Lees meer over winterpret in de nieuwste DierenCentraal!

Automatisch de nieuwste DierenCentraal ontvangen? Meldt u dan rechts boven even aan met uw naam en e-mailadres en u ontvangt maandelijks dit e-zine gratis in uw mailbox!

Comment Section

0 reacties op “Pas op voor onderkoeling hond in de winter

Plaats een reactie


*


Bert Tijhoff
Auteur van Voed de Hond Vitaal en Gezond! Eigenaar van EcoVitaal Oprichter van UwBrokkenPiloot

Klik gerust eens door onze categorieën heen: