1297804500296675

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

Mag een hond Tomaat?

Mag een hond Tomaat?

Mag een hond tomaat eten?

Ja, een rode tomaat kan geen kwaad. Sommige honden zijn er zelfs dol op. Een enkele hond is er wel gevoelig voor en kan er jeuk of diarree van krijgen.

Nee, als het groene tomaten zijn of delen van de tomatenplant.

Groene tomaat giftig voor je hond!

De tomaat behoort tot de familie van de nachtschadeachtigen. Op zich zijn dit giftige planten, maar de vruchten hoeven dat niet te zijn. Zo behoren ook de aardappel en paprika bijvoorbeeld familie van de nachtschades.

De bladeren en plant zelf en de groene vrucht zijn wel giftig. Het giftige stofje in de tomaten plant heet tomatine en dat is giftig voor mens en dier, dus ook voor je hond.

Tomatine in de plant is een afweerstof tegen ziekteverwekkers. Als de vrucht rijpt, verdwijnt de tomatine en wordt de vrucht dus eetbaar.

Het eten van tomatine in de groene delen kan leiden tot maagkrampen en overgeven. Dat is zichtbaar. Maar het kan ook leiden tot niet direct zichtbare problemen van hersenen en hart.

Zie je dat je hond of pup van een tomatenplant heeft gegeten of groene tomaten, neem dan altijd even contact op met je dierenarts. Hij kan het beste een inschatting maken of actie nodig is.

Rode tomaat niet giftig voor je hond!

mag een hond tomaatDe rode tomaat bevat geen tomatine en is niet meer schadelijk voor je hond. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen en komt het sporadisch voor dat een hond jeuk of diarree krijgt van tomaten. Daarbij kan ook de hoeveelheid gegeten tomaten een rol spelen.

En natuurlijk moeten de tomaten ook wel vers zijn. Geef nooit bedorven of beschimmelde tomaten aan je hond.

Heb je het idee dat jouw hond niet goed reageert op tomaten, geef ze dan gewoon niet meer.

Wist je dat tomaten hun smaak verliezen wanneer de temperatuur onder de 8 graden komt. Daarom kun je tomaten beter niet in de koelkast bewaren.

Voedingsstoffen in de tomaat.

In tomaten zitten de vitamines B1, B2, B6 en C, als ook de mineralen Fosfor, Kalium en Magnesium. Verder bevat de tomaat carotenen en lycopeen. Deze laatste kan menselijke en dierlijke cellen beschermen tegen de effecten van stikstofoxiden uit uitlaatgassen en rook van sigaretten. Ook speelt lycopeen een rol bij de bescherming tegen kanker.

Voor honden is het moeilijk om celwanden van plantaardig materiaal te verteren, waardoor de opname van deze voedingsstoffen laag zal zijn. Wanneer je de tomaat echter in een slowjuicer perst, gaan de celwanden kapot en komen de nutriënten wel beschikbaar.

Ook door koken kun je de celwanden openen. Nadeel van koken is dat dan wel de enzymen gedood worden. Enzymen spelen ook een belangrijke rol in de vertering. Als deze er niet zijn, gaat de benutting omlaag.

Tomaat als tussendoortje voor je hond

Groente en fruit, dus ook de tomaat, kun je prima als tussendoortje of beloning voor je hond gebruiken. Voordeel van een verse tomaat is dat de voedingswaarde erg laag is. Je hond zal er niet dik van worden. En dat kan wel als je bijvoorbeeld hondenkoekjes geeft en daarbij de dagelijkse voeding geen rekening mee houdt.

Andere geschikte tussendoortjes zijn stukjes broccoli, bloemkool, komkommer, doperwten, wortel of biet. Of stukjes fruit zoals appel, peer, banaan, pruim en sinaasappel.

MHerfstaanbieding 2016eer weten over gezonde voeding voor je hond?

Lees het e-book “Voed de Hond, Vitaal en Gezond! of kies voor brokken van EcoVit!

cover-voed-de-hond-3d

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je andere vragen zoals: Mag een hond Tomaat? mail ons gerust!

Comment Section

0 reacties op “Mag een hond Tomaat?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: