1297804500296675
Ontvang ook de nieuwste DierenCentraal! (uiteraard gratis)

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

article content

Kinderen door de bril van de hond bekeken

De hond is een roedeldier en voelt zich prima thuis in een ThuisRoedel. Voor de hond is dat het gezin waar hij onderdeel van uit maakt. In de roedel gelden er bepaalde rangen en taakverdelingen. Als hond heb je altijd respect voor een hogere rang en een lagere rang moet dat voor jou hebben. Wordt respect onvoldoende getoond, of gaat een lagere rang buiten zijn boekje, dan mag de hond met de hogere rang de ander ter verantwoording roepen. En dat kan gaan met woorden (grommen en grauwen) tot een corrigerende tik (bijten). Eigenlijk net zo als ouders hun kinderen tot de orde kunnen roepen.

Kinderen in de ThuisRoedel zijn puppy’s!

Binnen een gezin hebben de ouders de leiding en staan vanuit de hond gezien aan het hoofd van de roedel. De grotere kinderen kunnen voor de hond ook een hogere rangorde hebben. Bijvoorbeeld als deze kinderen de hond uit laten en te eten geven.

De meeste kinderen worden door de hond als pup beschouwd en soms als gelijkwaardige. Een pup moet nog alles leren. In de roedel dragen alle dieren daar een steentje aan bij. Zeker als er op dat moment geen dier met een hogere rangorde is. In dat geval neemt degene met de hoogste plek die plek in. In geval van de hond is dat het geval wanneer een klein kind en de hond alleen samen zijn. Dus zonder aanwezigheid van een ouder of bijna volwassen kind. Want een hond kan een kind tot 12 jaar nog steeds als pup zien, waarna er enige gelijkwaardigheid komt. En ook een gelijkwaardige mag je op de plek wijzen.

Daarom is het belangrijk om kleine kindjes nooit alleen te laten met een hond.

Natuurlijk speelt het karakter van een hond wel een rol in hoe hij zaken beoordeelt. Maar de rangorde is toch altijd in meer of mindere mate aanwezig.

Vreemde kinderen

Kinderen van buiten het gezin, de ThuisRoedel, zijn voor de hond vreemden.  Als ze rustig in zijn omgeving zijn en geen aandacht vragen, zal de hond ze meestal negeren. Maar kinderen zijn vaak niet rustig. Ze willen spelen met andere kinderen. Of ze willen de hond aaien. En soms zijn ze bang voor een hond en dan gaan ze gillen en rennen. Dat weten wij, maar hoe ziet de hond dat nu?

Een schreeuwend, gillend en rennend kind kan een aantal reacties bij de hond opleveren.

De jonge speelse hond

Een jonge speelse hond, kan het gedrag beoordelen als: Hé die wil met me spelen! Leuk, hij rent weg, dus ik zal hem wel moeten pakken!” Pakken betekent voor de hond om even de handen, arm of been in de bek te nemen. Dit is voor hem niet bijten, maar spelen. Helaas zien veel mensen dit als dat de hond wil bijten.

De jachthond

Een jachthond met een jachtinstinct zal waarschijnlijk anders reageren. Voor een jachthond is eigenlijk alles een prooi. Als de hond geen honger heeft, is er geen behoefte om te jagen. Daarom kunnen kinderen rustig langs hem heen lopen. Anders wordt het wanneer kinderen hard beginnen te rennen en te schreeuwen. Dan wordt namelijk vaak het jachtinstinct weer aangewakkerd. Het kind wordt ineens een prooi en de hond denkt: “Die prooi wil er vandoor, ik zal hem gauw eens pakken!” met als gevolg dat de hond achter het kind aan holt en zal proberen in de benen of hakken te bijten. Want zo kun je het beste een prooi vloeren.

De dominante hond

Een dominante hond eist vaak rust en respect. Gillende, schreeuwende en rennende kinderen verstoren deze rust. De dominante hond denkt dan: “Potverdorie, wees eens rustig!” Hij zal naar de kinderen toegaan en ze tot de orde willen roepen door voor hen te gaan en respect te vragen en dit zo nodig kracht bij te zetten door te grommen.

Strak in de ogen kijken

Wanneer kinderen met een hond spelen of deze aaien, kan het gebeuren dat ze de hond strak in de ogen kijken. Maar een kind kan dit ook van angst doen wanneer hij oog in oog met de hond komt te staan. Ook dat kan door honden heel anders worden geïnterpreteerd.

De jonge speelse hond

De jonge speelse hond is vaak nog niet zo bezig met zijn positie in de rangorde. Hij staat toch immers onderaan. Maar in een spel over wie de beste is, kan het toch al wel mee gaan spelen. Het strak in de ogen kijken kan gezien worden als een poging macht af te dwingen en je een meerdere te tonen. Dan kan de hond het als een bedreiging beschouwen en daar verdedigend op reageren, door te grommen of zelfs bijten. Hij vindt een kind immers geen meerdere.

De jachthond

De jachthond die bezig is met zijn prooi te vangen, zal daar ook op gefocust blijven.

De dominante hond

Een dominante hond ziet aanstaren door een mindere als disrespect!. Omdat de hond vindt dat hij een hogere positie heeft, is het aanstaren een blijk van minachting. Uit respect hoort een lagere rang juist weg te kijken. Een dominante hond kan het zelfs als uitdaging zien. De dominante hond zal de in zijn ogen lagere rang met gegrom of soms zelfs door te bijten op de plek willen wijzen.

Voor een dominante hond kan het ook respectloos zijn om over zijn kop of rug geaaid te worden door een lagere in de rangorde. Die horen juist onder de kop en op de borst te aaien. Daarom is het ook verstandig om kinderen van jongs af aan te leren dat ze een hond onder de kop aaien.

 

Het moge duidelijk zijn dat wij dingen vaak heel ander zien en beoordelen dan de hond. Een bang kind dat gillend weg rent, wil juist niet achterna gezeten worden, maar lokt het onbewust zelf uit. Daarom is het van belang kinderen te leren rustig te blijven in de buurt van een hond. Zeker als het een vreemde hond is.

Comment Section

0 reacties op “Kinderen door de bril van de hond bekeken

Plaats een reactie


*


Bert Tijhoff
Auteur van Voed de Hond Vitaal en Gezond! Eigenaar van EcoVitaal Oprichter van UwBrokkenPiloot

Klik gerust eens door onze categorieën heen: