1297804500296675
Ontvang ook de nieuwste DierenCentraal! (uiteraard gratis)

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

article content

Is Klonen Hond Wel Gezond?

Is klonen Hond wel ethisch verantwoord, is het wel gezond en meer vragen die spelen bij het klonen van een hond. Die discussie wordt nu opnieuw leven in geblazen. Voor het eerst in de geschiedenis is er namelijk een Nederlands hond gekloond.

Dit klonen van de hond gebeurde niet in Nederland, want daar kan dat nog niet, maar in Zuid-Korea. De uit Rotterdam afkomstige Amerikaanse Buldog Joep is gekloond door het Zuid-Koreaanse bedrijf Sooam Biotech. Simpel door een klein stukje weefsel af te nemen kan dit bedrijf een “exacte” kopie van de hond maken.

Het klonen van de hond is gedaan door het BNN-programma Klonen: Wens of Waanzin!, waarmee presentatoren Sophie Hilbrand en Bas Haring de discussie over het klonen opnieuw aan willen zwengelen. Want is Klonen Hond wel Gezond?

Op vrijdag 28 oktober (21.05 uur NPO 2) zal Klonen: Wens of Waanzin?, worden uitgezonden. Maar de discussie is al los gebarsten. Dierenbeschermingsorganisaties als ook de politiek hebben al verontwaardigd gereageerd.

De gekloonde Joep, heet Pipo (net of klonen een grap is). De baasjes zijn blij met Pipo. Hij lijkt niet alleen op Joep, maar ook het karakter komt overeen. Het is echt of Joep er nog is, want Joep is ondertussen overleden. Joep was 12 jaar toen hij werd gekloond.

Wat is Klonen?

DNA Klonen HondBij klonen wordt uit het afgenomen weefsel van het te klonen dier (plant kan ook), het origineel, een celkern gehaald. In deze celkern zit het dna van het origineel. Deze celkern wort geplaatst in een donor-eicel van een andere hond. Uit deze donor-eicel is eerst de eigen celkern (met dna van de moeder) weggehaald. Door het plaatsen van het nieuwe dna, maakt men als het ware een bevruchtte eicel. De donor-eicel wordt vervolgens in een draagmoeder geplaatst, zodat de eicel kan ontwikkelen tot een pup.

Exacte kopie? Dat niet!

Klonen heeft tot doel het origineel te kopiëren. Maar een 100% kopie lukt nooit. Dat komt doordat tijdens de ontwikkeling van de eicel tot pup, deze ook wordt beïnvloed door de processen in de baarmoeder. En daar vindt ook nog een beetje uitwisseling van DNA plaats. Het kopie, krijgt dus altijd iets van de draagmoeder mee.

Wanneer de pup geboren is, zal het dier zich ook zelf gaan ontwikkelen, waarbij de opvoeding een cruciale rol speelt. Deze zal nooit helemaal gelijk zijn als de opvoeding van het origineel.

Niet de eerste gekloonde hond

TekkelHet Koreaanse bedrijf Sooam Biotech heeft al vele dieren, waaronder honderden honden gekloond. Een Engels echtpaar won ooit een prijs om hun tekkel te laten klonen door Sooam Biotech en was daarmee de eerste gekloonde hond in Europa.

Het klonen van dier mag in principe niet in Nederland en ook in Europa zijn daar strenge eisen aan gesteld. Het invoeren van gekloonde dieren daarentegen is wel gedeeltelijk toegestaan. Maar ook daar gelden wel beperkingen als het gaat om bijvoorbeeld dieren voor consumptie. Het is namelijk niet toegestaan om vlees van gekloonde dieren te mogen verkopen. Gekloonde slachtdieren mogen dus niet worden ingevoerd. Maar aangezien gezelschap dieren als een hond niet voor de voeding bedoeld zijn, mogen ze dus wel worden ingevoerd.

Klonen Hond Duur Grapje

Wanneer je nu graag je trouwe viervoeter tot in lengte van dagen bij je wilt houden door deze om de zo veel jaar te laten klonen, moet je een dikke portemonnee hebben. Het klonen van een hond zou rond de € 50.000,- kosten. Een duur grapje dus. Vandaar de naam Pipo wellicht?

De Koreaanse politie heeft of aandelen in Sooam Biotech, of veel geld, want het schijnt dat Sooam al meer dan 200 politiehonden voor de Koreaanse politie heeft gekloond. Reden om de zwarte herdershonden te laten klonen, was de zeer extreme goede reuk van het “Origineel”, dat de Koreaanse politie graag gekopieerd zag.

Maar is het Klonen van een Hond wel Gezond?

Ethisch gezien zijn er vele bezwaren voor het klonen van dieren. Tijdens het kloonproces kan veel fout gaan en slechts een klein deel van de “bevruchte eicellen” ontwikkeld zich tot een pup. Maar hoe zit het met het dier zelf?

Mogelijk worden gekloonde dieren minder oud, omdat ze al wat verouderd DNA meegekregen hebben. Het eerste dier dat in 1997 succesvol gekloond werd, was het schaap Molly. Deze is niet oud geworden, als gevolg van verouderd DNA. Latere nakomelingen hadden dit probleem niet. Het is dus niet van te voren te voorspellen.

Wat vind jij?

Ik ben benieuwd wat jij vindt van het klonen van een huisdier. Zou jij je hond wel willen laten klonen? Of juist niet. Laat het hieronder even weten. Ik ben heel benieuwd.

Plezier voor Mens en Dier!

Bert Tijhoff

Wil je meer weten over de KloonFabriek, lees dan eens het artikel dat vorig jaar in de Volkskrant verscheen over het bedrijf Sooam Biotech.

Comment Section

0 reacties op “Is Klonen Hond Wel Gezond?

Plaats een reactie


*


Bert Tijhoff
Auteur van Voed de Hond Vitaal en Gezond! Eigenaar van EcoVitaal Oprichter van UwBrokkenPiloot

Klik gerust eens door onze categorieën heen: