1297804500296675
Ontvang ook de nieuwste DierenCentraal! (uiteraard gratis)

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

article content

Is Barf hondenvoer dieronvriendelijk?

Onlangs heeft de stichting Wakker Dier stelling genomen tegen de trend om honden vers vlees te voeren, of te wel het Barf Hondenvoer. Wakker Dier maakt zich sterk voor vooral productiedieren en probeert onnodig leed te voorkomen. Uiteraard een prima streven. Maar wat heeft dat met jouw hond te maken? En hebben ze gelijk wanneer ze stellen dat Barfen een stap terug is in de tijd?

Wat is Barf Hondenvoer?

Barf hondenvoer konijnenkarkasHet Barf-principe gaat er vanuit dat je je hond met vers vlees voert en daarbij het voer van de wolf probeert na te bootsen. Je hond stamt immers af van de wolf en het maagdarmkanaal van de hond lijkt nog sterk op dat van de hond.

Barf Hondenvoer is dus in principe vers spiervlees, organen, maar ook botten van verschillende dieren. Maar de wolf eet ook plantaardig materiaal. Zou je wellicht niet verwachten omdat de wolf bekend staat als vleeseter. Echter, wanneer de wolven een prooi te pakken hebben, mag de Alfa (leider) als eerste eten. Deze begint altijd met de maag en darmen van de prooi. In de maag en darmen zit namelijk voorverteerd plantaardig materiaal, waardoor hij dit wel kan verteren. Een wolf kan zelf geen planten verteren, omdat de celwanden van planten te sterk zijn. Maar deze zijn in de darmen van het prooidier al geopend en zo kan ook de wolf de nutriënten van planten benutten.

Bij barf hondenvoer hoort dus ook een stukje plantaardig materiaal.

De juiste Barf Hondenvoer Mix!

Barf hondenvoerWanneer je gaat barfen en je hond dus barf hondenvoer wilt geven, zal je zelf aan de slag moeten om het hondenvoer te maken. Er zijn vele merken diepvries hondenvoer die je kunt gebruiken. Alleen is het echte barfen toch het continu wisselen van producten. Een wolf eet immers ook niet elke dag kip. Ze eten wat ze te pakken kunnen krijgen.

Zoals gezegd eet de wolf wat hij te pakken kan krijgen. En in de roedel betekent dat ook nog eens delen. Wanneer je onder aan de rangorde staat, mag je als laatste eten en krijg je dus de restjes. Als er tenminste wat over is. Gevolg is dat de zwakkere dieren ook minder goed of te weinig voedsel krijgen en daardoor ook niet sterker kunnen worden.

Voor jouw hond wil je natuurlijk het beste en dat betekent puzzelen. Je gaat namelijk verschillende soorten vlees, botten, organen van verschillende dieren combineren en dan moet je er wel zeker van zijn dat je hond voldoende vitaminen, mineralen, en voedingsstoffen binnenkrijgt.

De gevaren van Barf Hondenvoer

In de praktijk blijkt dat het maken van de juiste barf hondenvoer mix nogal tegenvalt. Met als gevolg dat honden te kort aan nutriënten krijgen zoals vitaminen en mineralen. Voor pups in de groei kan dat tot groeiafwijkingen leiden en natuurlijk betekent dit een verzwakking van het immuunsysteem. Het omgekeerde effect van wat je wilt, want je gaat juist barfen om je hond zo gezond mogelijk te voeren, dacht je.

Dierenartsen zien dat ook in de praktijk. Ze krijgen steeds meer honden met ziekten die veroorzaakt worden door het barfen. En dan nog niet eens de hiervoor genoemde groeiafwijkingen, maar juist ziekten als gevolg van ziekmakende bacteriën in het vlees.

En dat is tevens ook een gevaar voor jou als je zelf barf hondenvoer gaat maken. Want meestal zal je deze maaltijd voor je hond gewoon op je aanrecht gaan klaar maken en waarschijnlijk ook het bestek uit je keukenla gebruiken. Ziekmakende bacteriën krijgen daar de kans om ook in aanraking te komen met je eigen voedsel. En dat kan bijvoorbeeld ook in de koelkast waar je de barfproducten bewaard en misschien ook wel je eigen producten.

Onnodig dierenleed door Barf hondenvoer?

SlachterijMaar het dierenleed als gevolg van de verkeerde mix barf hondenvoer is niet waar Wakker Dier op doelt als ze stelt dat Barfen onnodig dierenleed veroorzaakt.

Want met een toename van het barfen, zijn er meer dieren nodig om als “prooi” verwerkt te worden. Hondenvoerfabrikanten maken gebruik van restproducten uit het slachtproces. Ze combineren dit met plantaardige producten en maken een product met een goede samenstelling qua nutriënten. Met goede brokken weet je dus zeker dat je hond geen tekorten zal oplopen.

Het percentage dierlijke producten in hondenbrokken is veel lager dan het percentage dierlijke producten in barf hondenvoer. Voor barfen zijn dus zeker meer dieren nodig en daar heeft Wakker Dier dus een punt!

Dus toch maar geen Barf hondenvoer?

Wanneer jij je hond goede brokken, zoals EcoVit, voert, draagt dat dus niet alleen bij aan de gezondheid van je eigen hond, maar scheelt dat ook onnodig dierenleed. Maar betekent dit dat je dan nooit een bot of barf product aan je hond mag geven?

Zeker niet! Het is prima om je hond af en toe te verwennen met een echt bot. Dus niet zo’n gerookt bot, want daar zitten ook gezondheidsnadelen aan. Of geef één keer per week een Barf maaltijd of wellicht alleen pens. Want er zitten ook zeker voordelen aan een goed portie pens. Het stimuleert namelijk de aanmaak van maagsappen. En dat verbeterd weer de vertering.

De voordelen van brokken

Naast het al genoemde voordeel van de juiste samenstelling en het voorkomen van onnodig dierenleed, heeft het voeren van brokken nog een aantal voordelen. Want het voeren van brokken is namelijk goedkoper dan het voeren van barf hondenvoer. En daarnaast is het veel gemakkelijker en sneller.

Nog even de voordelen van brokken ten opzichte van barf hondenvoer op een rijtje:

  • Verzekerd van de juiste samenstelling
  • Geen gevaar op besmetting met ziekmakende bacteriën
  • Goedkoper
  • Gemakkelijker te voeren
  • Sneller te voeren
  • Gemakkelijker aan anderen over te laten als je er zelf een keer niet bent
  • Voorkomt onnodig dierenleed.

Comment Section

0 reacties op “Is Barf hondenvoer dieronvriendelijk?

Plaats een reactie


*


Bert Tijhoff
Auteur van Voed de Hond Vitaal en Gezond! Eigenaar van EcoVitaal Oprichter van UwBrokkenPiloot

Klik gerust eens door onze categorieën heen: