1297804500296675
Ontvang ook de nieuwste DierenCentraal! (uiteraard gratis)

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

article content

Hoe zorg ik dat mijn kat van mij houdt?

Hoe zorg ik dat mijn kat van mij houdt? Twijfel jij ook wel eens of je kat van je houdt? Ik wel. Daarom ben ik op onderzoek gegaan om hier achter te komen. Ik vroeg me dat regelmatig af en stelde me dan de vraag: “Hoe zorg ik dat mijn kat van mij houdt?” Moet ik meer aandacht aan hem besteden, moet ik ander voer voor hem kopen, moet ik …. en nog vele vragen meer.

Maar toen ben ik eerst eens na gaan denken hoe een kat eigenlijk laat zien of hij van mij houdt. Want wellicht begrijp ik de signalen niet goed. Een kat is immers geen mens en je kunt ook kat wat dit aan gaat ook niet met een hond vergelijken, want honden zijn veel aanhankelijker. Katten zijn zelfstandige dieren.

Een hond heeft een baas en een kat heeft personeel!

Een poosje geleden kwam ik deze spreuk tegen en die zegt eigenlijk direct hoe een kat in de wereld staat. En als deze je nog niet overtuigd heeft, dan wellicht de volgende spreuk die ik ook las.

Een hond krijgt eten van zijn baas en denkt: ik word goed verzorgd dat zal wel god zijn. Een kat krijgt eten van zijn baast en denkt: ik word goed verzorgd ik zal dus wel god zijn!

Het gaat om precies hetzelfde, maar wordt totaal anders geïnterpreteerd. En als je zo anders in het leven staat, dan zal je waarschijnlijk ook je liefde, genegenheid en affectie voor je baasje anders tonen of misschien zelfs wel helemaal niet en zit het in hele kleine dingen.

Het zijn de kleine dingen die het je vertellen

Zoekt hij jou op?

KattenliefdeZoekt je kat je op om lekker bij je te komen zitten? Dus niet alleen om om eten te zeuren, want dat kunnen ze natuurlijk heel goed. Maar juist ook om lekker bij je te zitten? Of wil de kat altijd bij je in de buurt zijn, bijvoorbeeld door bij je op bed te komen slapen of overdag in jouw bed te gaan liggen als jij niet thuis bent. Je kat voelt zich veilig in jouw buurt en is blij met jou.

Spint en krabbelt je kat?

En als je kat dan bij je komt zitten, spint hij dan? En gebruikt hij dan mogelijk ook zijn nagels? Wetenschappers gaan er vanuit dat dit een overblijfsel uit de kittentijd is. Want wanneer de kittens drinken, spinnen ze ook en gebruiken ze hun nagels (krabbelen) om moederpoes te stimuleren de melk te laten schieten. Het geeft de kat een goed gevoel. Daarom kunnen katten ook spinnen wanneer ze pijn of stress hebben, ze kunnen zich daardoor wat beter voelen. Maar wanneer ze spontaan bij jou op schoot komen spinnen, mag je er wel vanuit gaan dat ze dit eerder met de kittenperiode associëren dan dat het een gevolg van pijn is.

Knijpt je kat ook wel eens zijn oogjes toe?

Wanneer de kat bij je op schoot zit te spinnen, zie je waarschijnlijk ook dat je kat af en toe langzaam zijn ogen dicht doet en weer open. Een soort langzaam knipogen met beide ogen. Hiermee laat de kat zien dat hij helemaal tevreden is en volledig geniet. Dat doet hij natuurlijk alleen wanneer hij jou volledig vertrouwt en zich volledig veilig voelt. Eigenlijk is dit een ultieme liefdesuiting.

Krijg je kopjes van je kat?

Met kopjes geven, geeft je kat ook zijn geur aan jou af. Eigenlijk zegt hij daarmee: “I own you!” en laat daarmee zien dat hij je erg leuk vindt.

Wast de kat zich in jouw buurt?

Katten wassen zich om zich schoon te houden. Maar dat doen ze alleen wanneer ze zich volkomen veilig voelen. Wanneer de kat zich met jou in zijn buurt gaat wassen, is dat een teken dat hij zich volkomen veilig voelt bij jou in de buurt en jou volledig vertrouwt.

Mag je je kat op de buik aaien of kriebelen?

Hoe zorg ik dat mijn kat van mij houdt?Wanneer een kat op zijn rug gaat liggen en jou zijn buik laat zien en zelfs laat aaien of kriebelen, is dat een teken dat hij jou 100% vertrouwt. Hij stelt zich kwetsbaar op en toont zo zijn genegenheid voor jou. Verwar het niet met onderdanigheid. Dat geldt voor een hond die op de rug gaat liggen. Een kat kan ook vanuit de rugligging namelijk vliegensvlug de aanval inzetten en wellicht heb je dat wel eens ondervonden dat wanneer de kat het ineens minder prettig vindt, hij al zijn nagels in je arm zet.

Brengt je kat cadeautjes voor je mee?

Wordt je ’s ochtends ook wel eens “blij” verrast door een lijk voor de deur? Jouw kat is op jacht geweest en heeft zijn buit speciaal voor jou meegenomen. Hij deelt zijn buit met jou. Dat is een vorm van dankbaarheid die wij wellicht niet zo op prijsstellen, maar voor de kat een duidelijke uiting van zijn liefde voor jou!

Hoe wordt je door je kat begroet?

Wordt je door je kat begroet wanneer je thuiskomt? Misschien valt het jou niet op, maar anderen die al thuis zijn wellicht wel. Wanneer jij in aantocht bent, zal jouw kat in actie komen en zich laten zien. Wanneer jij dan binnenkomt denk je wellicht dat de kat eten wil hebben, maar vaak is het juist een begroeting en gaat het niet direct om eten. De kat zal dan vaak ook met de staart recht in de lucht op je af komen lopen. Dat is ook de manier waarop kittens hun moeder begroeten. En ook bij volwassen katten wordt dit als een begroeting gezien. Katten die elkaar zo benaderen zullen elkaar niet in de haren vliegen.

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt

Voorgaande zijn allemaal duidelijke indicatoren. Maar om echt te weten of je kat van je houdt, zou je de kat moeten onderzoeken. Van onderzoek bij mensen, honden en zelfs geiten is bekend dat wanneer het om houden van gaat, het stofje oxytocine, ook wel liefdeshormoon genoemd, wordt aangemaakt. Bij katten is dit nooit onderzocht, maar het is zeer waarschijnlijk dat het net zo werkt als bij andere zoogdieren.

Resumerend Hoe zorg ik dat mijn kat van mij houdt?

Eigenlijk hoef ik me dat niet meer af te vragen, maar moet ik kijken naar de signalen die de kat geeft. Dan zal je waarschijnlijk zien dat je kat allang van je houdt. Maar wil je toch antwoord op de vraag Hoe zorg ik dat mijn kat van mij houdt? Dan zijn dit de handvatten:

  • Zorg voor goed eten (zoals EcoVit 3-Mix) en drinken
  • Geef aandacht
  • Zorg voor een veilige en vertrouwde omgeving
  • Zorg dat de kat een eigen plek kan creëren als hij dat wil

 

Heb jij nog andere indicatoren gezien die antwoord geven op de vraag: “Hoe zorg ik dat mijn kat van mij houdt?”, laat het dan zeker even weten. Ik lees het graag.

 

Comment Section

2 reacties op “Hoe zorg ik dat mijn kat van mij houdt?


Door Yvonne op 19 november 2016

Topartikel! Kans gezien en gegrepen :-). Ja, nu weet ik het echt zeker. Mijn kat houdt echt van mij… Het is een vrijdoos eerste klas. (tot vervelens toe, af en toe 🙂


Plaats een reactie


*


Bert Tijhoff
Auteur van Voed de Hond Vitaal en Gezond! Eigenaar van EcoVitaal Oprichter van UwBrokkenPiloot

Klik gerust eens door onze categorieën heen: