1297804500296675
Ontvang ook de nieuwste DierenCentraal! (uiteraard gratis)

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

article content

Help Mijn Hond Drinkt Uit De WC-pot!

Vandaag vond ik letterlijk de hond in de pot. De WC-pot wel te verstaan. Dat is toch vies? Wat moet ik hier tegen doen?! Waarom drinkt hond uit WC?

Dat mailde Ingrid mij vandaag. En het is een vraag en opmerking die ik veel vaker hoor. Dus vandaar dit blog, waarmee ik hoop je de juiste handvatten te kunnen geven wanneer ook jouw hond uit het toilet drinkt.

Mijn honden drinken trouwens ook uit het toilet. En als je met een aantal dingen rekening houdt, kan dat ook helemaal geen kwaad. Maar toen ik het voor het eerst zag heb ik mij natuurlijk ook afgevraagd waarom ze dit doen en of het erg is.

Waarom drinkt hond uit WC?

Voor ons is de wc-pot een ding waar wij onze behoeftes in doen, die we vervolgens met een aantal liters water wegspoelen. Maar zo ziet een hond het toilet niet. Voor een hond is het toilet een mooie waterbak waar regelmatig vers en fris water in te vinden is.

Honden zien een toilet zoals de wolf een beekje in de natuur ziet. “stromend water!” En stromend water betekent gezond water. Want in stromend water zitten geen ziekmakende bacteriën die wel een kans krijgen in stilstaand water. Instinctief kiest de hond voor stromend water. Door de stroming komt er zuurstof in het water waardoor verontreiniging kunnen worden afgebroken en ziekmakers als genoemde bacteriën, maar ook schimmels minder tot geen kans krijgen. Wanneer jij in het bos moet overleven geef je waarschijnlijk ook de voorkeur aan stromend water boven stilstaand water.

waarom drinkt hond uit wcHet water uit het toilet is ook veel koeler dan water uit de waterbak. Het porselein van het toilet houdt het namelijk langer koel. En voor dat het warm kan worden, is het vaak ook al weer ververst.

Nog een voordeel van porselein is dat het de smaak van het water niet beïnvloed. Plastic drinkbakken en ook metalen drinkbakken doen dit wel. En doordat het stromend en bruisend in de wc-pot terecht komt, zit er ook meer zuurstof in het water. En ook dat draagt bij aan de goede smaak. (niet dat ik het geprobeerd heb hoor).

Is het schadelijk als mijn hond uit de wc drinkt?

Water uit de wc kan schadelijk zijn voor je hond. Maar als je een paar aandachtspunten in acht neemt, hoeft dat niet. De WC wordt doorgespoeld met leidingwater. Hetzelfde water geef je nu waarschijnlijk al aan je hond. Tenzij je dit water nog eerst filtert, omdat er ook na (en soms juist door) de zuivering nog schadelijke residuen in het water kunnen zitten. Maar over het algemeen drinken honden dus gewoon leidingwater. En dat is in de toiletpot niet anders.

Wat wel anders is, is dat je mogelijk je toilet reinigt met chemische middelen. Of erger nog, dat je een geurblokje of reinigingsblokje in je toiletpot hebt hangen. Deze kunnen extra residuen achterlaten die wel schadelijk kunnen zijn. Meestal niet direct, maar juist op lange termijn, wanneer ze zich opstappelen in het lichaam van de hond. En dat willen we niet, maar dat kun je ook gemakkelijk voorkomen door:

Je toilet af te sluiten met het deksel, zodat je hond er sowieso niet uit kan drinken.

Je toilet te reinigen met biologische (dat is wat anders dan biologisch afbreekbaar) producten die niet toxisch (giftig) zijn.

Geen toiletblokjes in je toilet te hangen.

Je toilet altijd goed door te spoelen, zodat de kans op residuen van je eigen behoeftes minimaal zijn.

Dus wat mij betreft kan de hond de pot …. In!

Plezier voor Mens en Dier!

Bert Tijhoff

Comment Section

0 reacties op “Help Mijn Hond Drinkt Uit De WC-pot!

Plaats een reactie


*


Bert Tijhoff
Auteur van Voed de Hond Vitaal en Gezond! Eigenaar van EcoVitaal Oprichter van UwBrokkenPiloot

Klik gerust eens door onze categorieën heen: