1297804500296675
Ontvang ook de nieuwste DierenCentraal! (uiteraard gratis)

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

article content

Eten ze het meubilair dan niet op?

Regelmatig kom ik mensen tegen die zich zorgen maken over het vreetgedrag van hun hond. Deze eet namelijk onregelmatig. Soms in één keer zijn bak leeg en dan zo maar 1 of 2 dagen niets of maar kleine beetjes.

Eigenlijk vertonen deze honden heel natuurlijk gedrag. Wij mensen zijn gewend om 3 keer per dag te eten en dan vaak tussendoor ook nog wat (te snacken). Ons gedrag kopiëren we op onze huisdieren door ze ook een paar keer per dag te voeren en ze af een toe iets tussendoor te geven. Maar in de natuur gaat dat helemaal niet zo. De wolf gaat op jacht wanneer ze honger beginnen te krijgen. Afhankelijk van de grootte van de prooi vreten ze zich zo vol mogelijk. En dat kan heel veel zijn. Bij de wolf (en ook bij de hond) kan het eerste deel van de darmen ook als maag functioneren. De maag wordt als het ware naar behoefte vergroot. En zo kan een wolf en dus ook de hond, wel tot 10% van zijn lichaamsgewicht op eten.

Nadat de wolf zich heeft vol gevreten, gaat deze weer rusten. Want in rust verbrand je de minste energie en duurt het dus maximaal voor je weer voer nodig bent. Als het signaal komt dat er weer voer nodig is, gaan ze weer op jacht. En begint het proces opnieuw.

En bij sommige honden gaat dat dus ook zo. Men hoeft er niet bang voor te zijn dat hij onvoldoende voer krijgt. Een hond hongert zichzelf namelijk niet uit. En als hij door de week bezien genoeg vreet is het dus prima. Ook al gaat het onregelmatig.

Er zijn ook mensen die om voorgaande redenen de hond maar 1 keer per dag voer geven of zelfs nog onregelmatiger. Voor ons voelt dat vreemd omdat wij zelf zo gewend zijn aan regelmaat en dat het vaak bij honden ook zo lijkt te zijn. Maar dat honden op vaste tijden al met de voerbak aankomen zetten, is lang niet altijd omdat ze honger hebben, maar omdat het aangeleerd (geprogrammeerd) gedrag is. Uiteraard speelt wel mee dat wij de hoeveelheid voer ook over de dag verdelen en een hond dus ook vaker honger zou kunnen hebben. Het is echter helemaal geen probleem om minder vaste tijden aan te houden. Als ik zelf een keer een middag weg moet en ’s avonds niet al te vroeg terug ben, dan geef ik mijn honden voor vertrekt een tussendoortje (meestal een stuk fruit, of een kauwproduct) en dan voer ik ze pas ’s avonds. En dat kan dan best pas om 22.00 uur zijn, terwijl ze normaal ergens tussen 17.00 en 18.00 hun voer krijgen. En dan hebben ze van honger echt niet het meubilair opgegeten of de voerton open gebroken.

Plezier voor Mens en Dier!

Bert

Comment Section

0 reacties op “Eten ze het meubilair dan niet op?

Plaats een reactie


*


Bert Tijhoff
Auteur van Voed de Hond Vitaal en Gezond! Eigenaar van EcoVitaal Oprichter van UwBrokkenPiloot

Klik gerust eens door onze categorieën heen: