1297804500296675
Ontvang ook de nieuwste DierenCentraal! (uiteraard gratis)

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

article content

Chocolade Vergiftiging!

Mensen worden gelukkig van chocola, honden en katten kunnen er helaas dood van gaan. In chocola zit namelijk het stofje theobromine wat zorgt voor Chocolade Vergiftiging van uw hond of kat. Theobromine kan ernstige maagdarmklachten bij uw hond of kat veroorzaken en in het ernstigste geval zelfs hartklachten met de dood als gevolg.

Stuk chocoladereepVooral met de feestdagen wordt er veel gesnoept en vaak ook veel chocola. Denk maar eens aan de chocolade letters met Sinterklaas en chocolaatjes met de Kerst. De kans dat er een stuk chocola op de grond valt of op de tafel blijft liggen is dus groot. En als uw viervoeter de kans krijgt is het ook zo weg. Lekker zoet lust uw hond of kat net als de meesten van ons, maar al te graag. Worden wij er misschien iets te dik van, voor uw viervoeter kan het desastreuze gevolgen hebben en leiden tot vergiftiging.

Heeft u een grote hond, dan is de kans op vergiftiging kleiner dan bij een kleine hond. De vergiftiging is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid binnengekregen Theobromine in relatie tot het gewicht van uw hond of kat. Als richtlijn kunt u onderstaande schema aan houden.

Vergiftiging door Chocolade indien

  • 7,5 gram bittere chocolade (>65% cacao)per kg lichaamsgewicht
  • 15 gram pure chocolade (>54% cacao)per kg lichaamsgewicht
  • 30 gram melk chocolade (>32% cacao)per kg lichaamsgewicht

wordt ingenomen.

Het effect van witte chocolade is onbekend omdat hier vaak niet of nauwelijks cacao in zit. Toch dient het de aanbeveling uw viervoeter in de gaten te houden wanneer zij van de witte chocola gesnoept hebben.

Bovengenoemde tabel is een richtlijn er zijn honden en katten die gevoeliger zijn en al eerder last van vergiftiging door Theobromine hebben.

Verschijnselen als gevolg van Chocolade Vergiftiging

Wanneer uw hond of kat last heeft van chocoladevergiftiging kunt u een of meer van de volgende verschijnselen waarnemen: rusteloos, misselijke, speekselen, brakken, diarree, trillen, veel drinken en/of veel plassen, hyperactief, incoƶrdinatie, toevallen, versnelde hartslag, versnelde ademhaling, koorts, hoge bloeddruk en soms zelfs coma. Deze verschijnselen kunnen al na 1 uur zichtbaar worden, maar soms ook pas 12 uur later. Over het algemeen is de Theobromine bij uw hond of kat na circa 24 uur weer afgevoerd. Maar soms kan er 24 uur tot 72 uur later nog een alvleesontsteking ontstaan.

Chocolade vergiftigingHeeft u gezien of heeft u het vermoeden dat uw hond of kat van de chocolade heeft gesnoept, neem dan direct contact op met uw dierenarts. Deze kan uw hond of kat een injectie geven waardoor ze gaan braken en ook de darmen leeg gaan maken, waardoor het niet meer in de darmen opgenomen kan worden.

Ga niet zelf aan het experimenteren met een schep zout in de bek. Dit is een verouderde en achterhaalde techniek die niet werkt en zelfs levensgevaarlijk kan zijn.

Comment Section

0 reacties op “Chocolade Vergiftiging!

Plaats een reactie


*


Bert Tijhoff
Auteur van Voed de Hond Vitaal en Gezond! Eigenaar van EcoVitaal Oprichter van UwBrokkenPiloot

Klik gerust eens door onze categorieƫn heen: