1297804500296675

Doe De Vitaal Voer Check!

Download Gratis de Vitaal Voer Checklist en ontdek hoe vitaal het voer is dat jij nu voert!

Page content

Niesziekte Kat

Niesziekte Kat

Niesziekte kat. Katten zijn geweldig leuke huisdieren. Maar helaas zijn er ook ziekten die zich bij katten voor kunnen doen. Een voorbeeld hiervan is de niesziekte. Dit is een ziekte welke veroorzaakt wordt door een zeer besmettelijk virus. Als katten de niesziekte hebben dan gaan zij zoals de naam al doet vermoeden niezen. Ze krijgen ook vieze ogen en ze gaan snotteren. Het is een ziekte welke snel erger kan worden en dit kan betekenen dat de kat binnen een paar dagen zeer ernstig ziek is. Niesziekte kat kan zelfs chronisch worden. Het adequaat ingrijpen van het baasje is hierbij dan ook voor het welzijn van de kat van groot belang. De oorzaken van deze niesziekte zijn dan ook belangrijk om te weten zodat je een beetje achtergrond informatie hebt over wat de kat zoal kan krijgen en wat er aan gedaan kan worden.

Oorzaken niesziekte kat

Er zijn verschillende virussen die de niesziekte kat kunnen veroorzaken. Dit zijn het Herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) en het Calicivirus.

Het eerste virus wordt overgedragen door het fysieke contact tussen katten. Dat zou je kunnen vergelijken met het niezen van mensen. Wanneer het vocht dan bij de ander op het lichaam komt dan kan de ander het virus ook krijgen. Ook wanneer de vochtdeeltjes in de lucht zitten dan kan de kat het krijgen.

Op een plaats waar veel katten bij elkaar komen zoals in een pension bijvoorbeeld, kan de niesziekte snel over gaan naar andere katten. De baasjes moeten ook uitkijken wanneer hun kat de niesziekte heeft. De eigenaar kan namelijk ook de ziekte overdragen aan andere katten wanneer er bijv. besmet vocht op je jas zit. Maar ook kleden en mandjes (om te reizen bijvoorbeeld) kunnen besmet zijn en moeten wanneer de kat de niesziekte heeft goed worden ontsmet.

De symptomen van niesziekte

Als je de naam niesziekte kat hoort dan denk je dat het niet zo ernstig is, maar dat is het wel. De kat gaat niezen, snotteren en krijgt vieze ogen. Het kan erger worden en dan tast dit het lichaam van de kat aan. Het kan alle slijmvliezen aantasten.

Als de kat een verstopte neus heeft kan hij niet meer ruiken en ook de eetlust zal hierdoor afnemen. Het eten wordt nog minder aantrekkelijk gemaakt vanwege het slijmvlies in de keel, de neus en in de mondholte dat irritaties heeft opgelopen. Het kan betekenen dat de katten niet meer willen eten en dan moet je ze met de hand gaat voeden en als ze dat weigeren, of zich zo ziek voelen kunnen ze hier (helaas) aan overlijden. Als je dit leest dan zie je dat de niesziekte toch wel een ingrijpende ziekte is onder de katten die snel aangepakt moet worden.

De meeste katten krijgen ook koorts en krijgen het benauwd als zij de niesziekte kat hebben. Als de kat een verstopte neus heeft en dan door de mond gaat ademen, dan bestaat er een grote kans dat de kat een ontsteking oploopt die van de luchtpijp naar de longen gaat. Er is ook een risico dat de niesziekte chronisch gaat worden.

Chronische niesziekte

Gevaar voor Niesziekte katDe kat is besmet met de niesziekte, hij draagt het virus bij zich en dit virus zal de kat voortaan altijd latent bij zich blijven dragen. Het kan zijn dat de kat weer ineens gezond lijkt, maar het virus is dan niet over. Als de kat dan een verminderde weerstand heeft dan kan het virus zomaar terugkeren.

Stress is ook een bekende oorzaak om de chronische niesziekte weer op te roepen. Veel katten hebben last van stress wanneer zij naar de dierenarts moeten of naar een pension worden gebracht voor een vakantie, dit kan voor hen betekenen dat de chronische niesziekte weer op wordt geroepen. Dit is dan het gevolg van de stress.

Het wordt met name overgedragen door de orale, oculaire en nasale uitscheiding bij de kat. Als de kat erg ziek is en de andere katten ruiken aan de ontlasting bijvoorbeeld. Dat kan er al voor zorgen dat andere katten het ook krijgen. Als je meerdere katten in huis hebt is het aan te raden goed uit te kijken en alle katten goed in de gaten te houden want zij kunnen de niesziekte snel overnemen.

Vaccinaties voor de niesziekte bij katten

Er zijn wel vaccinaties tegen herpes maar deze helpen niet als de kat al besmet is geraakt. Het enten zorgt er wel voor dat de symptomen wat verminderen als de kat erg ziek is. Het is belangrijk dat je naar de dierenarts gaat wanneer de kat de symptomen van de niesziekte laat zien. De dierenarts kan de kat er dan wat voor geven zodat de symptomen verminderen en de kat snel weer eetlust krijgt.

Het is belangrijk de symptomen van te voren goed door te geven zodat zij er bij de dierenarts ook rekening mee kunnen houden. Zij moeten ook alles goed ontsmetten en aan de kleding denken wanneer de kat daar binnen komt en gaat niezen.

Verder is het goed dat je bekijkt wat er aan gedaan kan worden. Er zijn middeltjes op de markt die je kunt kopen, maar overleg altijd even met de dierenarts. Het kan zijn dat de kat de niesziekte al heeft opgelopen maar dat het virus nog niet is gaan werken. Wanneer de weerstand van de kat lager is kan het zijn dat de niesziekte de kop opsteekt. Dan is het belangrijk meteen te handelen en dan zorg je er voor dat de symptomen aangepakt kunnen worden.

Wat kun je er zelf tegen doen?

 • Houd de symptomen goed in de gaten zodat je op tijd naar de dierenarts kunt gaan.
 • Heb je een vermoeden dat je kat de niesziekte heeft? Bel dan even met de dierenarts en houd de kat extra goed in de gaten.
 • Denk ook na over de oorzaak, komt de kat veel buiten op plaatsen waar andere katten zijn of heeft een van je andere katten de niesziekte gehad of is de kat momenteel ziek?
 • Gebruik de juiste middelen die de dierenarts kan voorschrijven zodat de kat weer snel opknapt van de niesziekte.

  Comment Section

  0 reacties op “Niesziekte Kat

  Plaats een reactie


  *


  Klik gerust eens door onze categorie├źn heen: